Minister Zimbabwe twee dagen in cel

De vrijdag gearresteerde Zimbabweaanse minister Jameson Timba is gisteren na een gerechtelijk bevel weer vrijgekomen. De vertrouweling van premier Morgan Tsvangirai was volgens zijn Movement for Democratic Change (MDC) door agenten in burger ‘ontvoerd’ naar een onbekende locatie omdat hij president Robert Mugabe in een Zuid-Afrikaanse krant een ‘leugenaar’ had genoemd. Een rechter in Harare oordeelde zaterdag dat de politie „geen gegronde redenen” had om de minister langer vast te houden.

Timba is minister zonder portefeuille en binnen de MDC verantwoordelijk voor internationale relaties. De partij werkt sinds 2009 samen in een coalitie met ZANU-PF, de sinds 1980 regerende partij van president Mugabe. De samenwerking staat onder zware druk door aanhoudend geweld tegen aanhangers van Tsvangirai. Leger en politie zijn nog volledig in handen van het kamp van Mugabe. Sinds de verkiezingen in 2008 is een kwart van de MDC-parlementariërs om verschillende vergrijpen al eens opgepakt.

Tijdens een ontmoeting eind maart hebben de buurlanden van Zimbabwe op initiatief van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma het politieke geweld krachtig veroordeeld. De eensgezindheid binnen de regionale organisatie SADC was een nederlaag voor Mugabe. Maar na een nieuwe SADC-bijeenkomst vorige week in Johannesburg suggereerden Mugabe-getrouwen dat de eerdere verklaring zou zijn ingetrokken. Toen Timba dit weer ontkende, kopte de Zuid-Afrikaanse Sunday Times dat hij Mugabe een ‘leugenaar’ had genoemd. „Totaal onacceptabel”, vond het invloedrijke lid van het ZANU-politbureau Jonathan Moyo. Op belediging van het staatshoofd staan in Zimbabwe zware straffen.

In de cel kreeg Timba naar eigen zeggen niets te eten en te drinken en had hij geen toegang tot een advocaat. „Wie Jonathan Moyo ziet”, schreef hij gisteren op Facebook, „moet hem vertellen dat ik hem in augustus [...] ontmoet voor de tweede ronde van de SADC-top en dat hij dan opnieuw zal verliezen.”