Zomerspelen van 2012 laatste grote klus voor Mart Smeets

Mart Smeets.
Mart Smeets. Foto NRC / Vincent Mentzel

Mart Smeets maakt van de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn laatste grote klus. ‘Zijn’ Tour de France-programma, De Avondetappe, houdt na de komende Tour op te bestaan. “De Avondetappe valt of staat met Mart”, zo luidt de lezing.

Smeets werkt sinds 1974 voor Studio Sport als verslaggever en presentator. In 2002 trad hij in vaste dienst bij de NOS. Hij werd door de jaren heen een boegbeeld voor het sportprogramma en was vooral betrokken bij het Amerikaanse basketbal, de Tour de France en schaatsevenementen. Hij schreef tientallen boeken over sport en had columns in Sportweek, Trouw en de VARA-gids.

Tijdens de Tour maakt hij al jarenlang De Avondetappe, een programma dat tijdens de ronde elke dag op de etappe terugkijkt. Dat programma begint eind deze week dus ook aan zijn laatste jaargang, want de Tour en de Spelen zijn volgende zomer niet met elkaar te combineren, volgens een woordvoerder van de NOS.

Smeets als presentator van Studio Sport in 1985:

Dankzij zijn lange betrokkenheid bij het wielrennen en de Tour de France ontwikkelde hij een nauwe band met Lance Armstrong. Smeets kreeg vaak wel een antwoord terwijl andere journalisten genegeerd werden en af en toe kwam de zevenvoudig Tourwinnaar op eigen initiatief even naar hem toe voor een kort praatje, zoals hier tijdens de Tour van 2009:

http://www.youtube.com/watch?v=LjrWCDZ8cEY

Een memorabel moment tijdens De Avondetappe van vorig jaar: een stortregen gooit het draaiboek van het programma volledig in het honderd. De uitzending wordt gemaakt vanonder een paar paraplu’s:

Smeets kent een geheel eigen set van uitspraken en uitdrukkingen die door de jaren heen karakteristiek werden voor zijn manier van presenteren en verslag doen. Hij verzon “Met het bord op schoot”, om aan te geven dat op zondagavond, tijdens de samenvattingen van het Eredivisievoetbal, voor de televisie gegeten werd. Het gevleugelde “De Tour wacht op niemand” werd een uitspraak die elk jaar tijdens de ronde weer veelvuldig uit de kast wordt gehaald.

Met “Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen”, een zinsnede die hij vaak even tussen zijn monologen of interviewvragen propt, haalde hij zich diverse parodieën op de hals. De aanstichter was Nico Dijkshoorn, die hem eerst bij GeenStijl en daarna bij DWDD door de mangel haalde:

Smeets zal na de Olympische Spelen nog wel als freelancer werkzaam blijven voor de NOS, maar wel in mindere mate en in een andere hoedanigheid.