Ligthart (23) verrast Raborenners op NK

Pim Ligthart (23) is de verrassende nieuwe Nederlandse kampioen wielrennen. De renner van Vacansoleil won gisteren in Ootmarsum de sprint van een kopgroep van zes man, die een ronde voor het einde van de wedstrijd was ontstaan. Bram Tankink (Rabobank) werd tweede, Reinier Honig van het Belgische Landbouwkrediet derde.

Met de zege van Ligthart greep Rabobank voor het tweede jaar op rij naast de Nederlandse titel. Vorig jaar brak Niki Terpstra (toen Milram, nu Quick Step) na zes jaar de macht van de grootste ploeg van Nederland. Ook gisteren in Ootmarsum was de Rabobankploeg dominant aanwezig, maar ging de titel weer naar een andere ploeg.

Tijdens het NK voerde Rabobank lange tijd het peloton aan en was het met vijf man aanwezig in een kopgroep van twaalf renners die lange tijd vooruit was. Maar nadat Robert Gesink uit de kopgroep demarreerde, veranderde de situatie. Gesink zelf stapte niet veel later af, omdat hij aanpassingsproblemen zou hebben na zijn hoogtestage voor de Tour de France. Vervolgens ontstond een kopgroep van twee man, Rabobank-renner Pieter Weening en Joost van Leijen van Vacansoleil. Weening mocht echter niet rijden van zijn ploegleiders, en hield zijn benen stil. „Dit hoort niet op het NK”, zei manager Daan Luijkx van Vacansoleil na afloop.

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde ontstond de kopgroep van zes man, waarvan Pim Ligthart uiteindelijk de snelste was. „Rabobank had achttien renners aan de start, wij negen”, verklaart ploegleider Michel Cornelisse van Vacansoleil de behoudende tactiek van zijn ploeg. „Als Rabo met vijf renners in de kopgroep zit, moet van ons niet worden verwacht dat wij aan kop gaan rijden.”

Dat deed de ploeg wel toen Ligthart, een eerstejaarsprof die is begonnen als baanrenner en in 2009 en 2010 bij een Franse ploeg in Aix-en-Provence reed, in de laatste ronde in de kopgroep zat. Ploeggenoot Rob Ruijgh hield het gat met het peloton in stand. „Wij hebben gegokt en gewonnen”, zei ploegleider Cornelisse.