‘Libische opstandelingen vechten nabij Tripoli’

Volgens Libische opstandelingen wordt er momenteel met troepen van Gaddafi gevochten voor de macht in Bir Al-Ghanam, een stadje op zo’n tachtig kilometer van hoofdstad Tripoli. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens zegsman Juma Ibrahim, een opstandeling uit Zintan die telefonisch met Reuters sprak, bevinden de eigen troepen zich aan de zuid- en westkant van de stad. Bij gevechten die gisteren plaatsvonden vielen doden aan beide kanten. De opstandelingen zouden voertuigen en wapens van Gadaffi’s troepen in bezit hebben. Het zou de bedoeling zijn om naar de hoofdstad op te rukken, meldt de BBC.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdelati Obeidi, is vandaag samen met twee andere ministers in Tunesië om met ‘buitenlandse partijen’ te onderhandelen, zo maakte de Tunesische staatsomroep bekend. Onduidelijk is of onderhandeld wordt over een mogelijk staakt-het-vuren tussen Gaddafi’s troepen en de opstandelingen.

Het neerleggen van de wapens was vorige week al onderwerp van gesprek tussen de Libische overgangsraad en leden van Gaddafi’s regime. Dat zei Abdel Hafiz Ghoga, vicevoorzitter van de raad.