Libië verwerpt arrestatiebevel Gaddafi

A Libyan man walks past caricatures of Muammar Gaddafi (L) and his son Saif al-Islam near a courthouse in Benghazi June 27, 2011. The International Criminal Court issued arrest warrants on Monday for Gaddafi, his son al-Islam and the country's spy chief, Abdullah al-Senussi, on charges of crimes against humanity. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (LIBYA - Tags: CRIME LAW POLITICS) Muurschilderingen van de Libische leider Moammar Gaddafi en zijn zoon Saif al-Islam in Benghazi. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Tripoli verwerpt het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof vanmiddag uitvaardigde tegen de Libische leider Moammar Gaddafi, zijn zoon Saif Al-Islam Gaddafi en de chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah Al-Senussi.

Dat zei Minister van Justitie Mohammed Al-Qamoodi tijdens een persconferentie in hoofdstad Tripoli, meldt persbureau Reuters. Qamoodi noemt het arrestatiebevel een “dekmantel van de NAVO” en trok de autoriteit van het Strafhof in twijfel. Qamoodi:

“Libië accepteert de beslissing van het Internationaal Strafhof niet. Het is een middel van de westerse wereld om leiders in de Derde Wereld te vervolgen [...] de leider van de revolutie en zijn zoon hebben geen officiële positie binnen de Libische regering en daardoor hebben de beweringen van het Strafhof geen verband met hen.

Gaddafi heeft formeel geen functie in het Libische politieke systeem, ondanks het feit dat hij al 41 jaar het land bestuurt.

Volgens rechter Sanji Mmasenono Monageng van het Strafhof hebben Gaddafi en zijn zoon zich schuldig gemaakt aan het “bedenken en uitvoeren van plannen om demonstraties van burgers tegen het regime te voorkomen en onderdrukken”. De chef van de Libische inlichtingendienst Senussi wordt ervan verdacht deze plannen te hebben uitgevoerd.

Het is onwaarschijnlijk dat Gaddafi gearresteerd wordt zolang hij nog aan de macht is in Libië, maar opstandelingen hebben het arrestatiebevel ontvangen als een teken dat het bestuur van Gaddafi internationaal geen legitimiteit meer geniet.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad drijft het arrestatiebevel Gaddafi in een hoek en wordt het moeilijker om een overeenkomst te sluiten waarbij hij de macht afstaat.

Het is misschien politiek niet zo handig om Gaddafi via het Internationaal Strafhof te laten vervolgen, omdat hiermee de mogelijkheid dat hij te bewegen is om een deal te sluiten om te vertrekken kleiner wordt. Hij wordt in een hoek gedreven, want alle wegen uit de impasse worden afgesneden. Of het arrestatiebevel nu terecht is of niet.

    • Hans Klis