‘Kilometerregistratie in auto leaserijders’

Leaserijders die ervoor kiezen geen bijtelling te betalen, moeten een kastje in hun auto krijgen dat hun kilometers registreert. Zo kan worden gecontroleerd of niet stiekem privé met het voertuig wordt gereden. Daarvoor pleit de vereniging van auto-importeurs RAI. Dit meldt persbureau Novum.

Zo’n ‘zwarte doos’ moet het voor leaserijders bovendien minder aantrekkelijk maken auto’s uit de bijtelling te houden. Een op de vijf leaserijders houdt zijn zakelijke auto buiten de bijtelling en legt privékilometers af in een ouder en vuiler exemplaar. Ook de ANWB en de Vereniging Auto van de Zaak zien wel wat in rittenregistratie.

De vereniging van auto-importeurs vindt de huidige situatie ongewenst. “Het is slecht voor het milieu. Er is veel administratieve rompslomp voor de berijders en de controles op misbruik kosten de belastingdienst veel geld”, zegt een woordvoerder. “Met een registratiekastje zou je dat kunnen oplossen”

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kondigde onlangs aan een proef te willen beginnen met kastjes in bestelbusjes. Als de proef er komt en succesvol is, noemt hij het voor de hand liggend dat het kastje ook wordt gebruikt in leaseauto’s. De Tweede Kamer praat donderdag over het onderwerp.