Kortkolom buitenland

Twee militairen VS gedood in Irak

Bagdad. Twee Amerikaanse militairen zijn gisteren gedood bij operaties in het noorden van Irak, zo heeft het Amerikaanse leger meegedeeld. Het meldde niet waar en hoe de militairen zijn omgekomen. Deze maand zijn tot dusverre elf Amerikaanse militairen gedood in gevechtssituaties, het hoogste aantal sinds mei 2009, toen Amerikaanse troepen nog in Iraakse steden opereerden. Het toenemend aantal doden wordt in verband gebracht met de Amerikaanse wens troepen in Irak te houden na 1 januari, wanneer volgens het bilaterale troepenakkoord alle Amerikanen weg moeten zijn. De beweging van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr is fel tegen verlenging van de Amerikaanse aanwezigheid. (AP)

Tyfoon doodt in Vietnam en Z-Korea

Seoul. In Zuid-Korea zijn dit weekend door de gevolgen van tyfoon Meari zeker negen mensen om het leven gekomen, drie anderen worden vermist. Vorige week veroorzaakte Meari in Vietnam al zeventien doden. Ook raakten zes Vietnamezen vermist, waren er 64 gewonden en werden 2.600 huizen vernietigd of beschadigd. De zware regenval leidde tot overstromingen die uiteindelijk de meeste slachtoffers veroorzaakten Vanaf Vietnam is tyfoon Meari via de Filippijnen naar Zuid-Korea gekomen, waar hij zaterdag aan land ging. Het leven werd voor een groot deel platgelegd. De tyfoon is inmiddels op weg naar het verarmde en geïsoleerde buurland Noord-Korea. (AP)

Israël waarschuwt journalisten

Jeruzalem. De Israëlische regering heeft aangekondigd dat buitenlandse journalisten die worden aangetroffen op een nieuw hulpkonvooi naar de Gazastrook, tien jaar lang Israël niet meer inkomen. In een waarschuwing aan buitenlandse persvertegenwoordigders in Israël schrijft het persdepartement van de regering dat het konvooi, dat binnenkort vertrekt, bewust de Israëlische blokkade van het Palestijnse gebied wil doorbreken. Die blokkade is volgens Jeruzalem in overeenstemming met het internationaal recht. De buitenlandse persvereniging in Israël heeft de Israëlische beslissing veroordeeld. Volgens haar wekt zij ernstige twijfel aan Israëls naleving van de persvrijheid. (AFP, AP)

Tientallen doden bij bomaanslag Nigeria

Maiduguri. Bij een bomaanslag in het noordoosten van Nigeria zijn zondag zo’n vijfentwintig mensen om het leven gekomen. In een buitenwijk van provinciehoofdstad Maiduguri gooiden twee mannen vanaf een rijdende motor explosieven naar een drukbezochte drinkplaats. De politie heeft de aanslagplegers nog niet gearresteerd maar verdenkt de islamitische sekte Boko Haram. Die beweging wil shariawetgeving in heel Nigeria, en bestrijdt op westerse leest geschoeid onderwijs. Politiebureaus, kerken en cafés zijn de afgelopen maanden doelwit geweest van door Boko Haram opgeëiste aanslagen. (Reuters, AFP)

Gewonden bij betoging tegen Italiaanse hsl

Rotterdam. Een grote Italiaanse politiemacht heeft vanochtend een demonstratie tegen de bouw van een hogesnelheidslijn van Lyon naar Turijn beëindigd. In Val di Susa, een dal in de Alpen, werden rond de 2.500 agenten ingezet om barricaden van honderden demonstranten te verwijderen. Bij de politieactie vielen volgens Italiaanse media 29 gewonden – 25 agenten en 4 betogers. Milieuactivisten vrezen aantasting van de natuur in Val di Susa. De Italiaanse regering wil voor het einde van de maand met de bouw van de spoorlijn beginnen, om geen EU-subsidie voor het project mis te lopen. (NRC)