Kortkolom binnenland

Lagere eigen bijdrage psychiatrische zorg

Den Haag. Psychiatrische patiënten betalen in de toekomst een lagere eigen bijdrage voor gespecialiseerde psychische behandelingen dan eerst het plan was. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft besloten de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg enigszins te versoepelen. Dat schreef ze vandaag aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakte eerder deze maand bekend een eigen bijdrage in te voeren voor de zogenoemde tweede lijn van psychische zorg. Deze bijdrage wordt nu verlaagd van 295 naar 275 euro. In het eerdere plan zou een patiënt de bijdrage maximaal twee keer per kalenderjaar moeten betalen. Dit schroeft ze terug naar één keer. Wel verdwijnen kortdurende, gespecialiseerde behandelingen uit het basispakket. De versoepeling kost daardoor 19 miljoen euro per jaar. Donderdag debatteert de Kamer over de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. (NRC)

Dode en zwaargewonde bij klassieke autorally

Deventer. Een medewerkster van een rally met klassieke racewagens in Deventer is overleden nadat ze gisteren tijdens de rally zwaargewond raakte bij een ongeluk. Een andere medewerker raakte zwaargewond. Het ongeluk ontstond toen een coureur de macht over het stuur kwijtraakte tijdens het oefenen voor de wedstrijd, die na het ongeluk direct werd afgelast. Twee andere medewerkers raakten lichtgewond en een toeschouwer werd onwel. Zij zijn ter plekke behandeld. (Novum)

Advocatenorde wil meer allochtonen

Den Haag. De Orde van Advocaten wil meer allochtone advocaten. Hoewel de rechtenstudie al jaren populair is bij Turken en Marokkanen, zijn vrijwel alle advocatenkantoren ‘witte’ bastions gebleven. Van de rechtenstudenten is bijna twintig procent allochtoon, maar in de advocatuur is slechts 1,5 procent van de zestienduizend advocaten allochtoon. De Orde denkt dat veel allochtonen zich niet thuis voelen in de advocatuur vanwege het imago van het vak. (Novum)

Rotterdam wil fietsen weggeven na diefstal

Rotterdam. Rotterdam wil fietsen weggeven aan slachtoffers van fietsendiefstal. De stad onderzoekt of het financieel haalbaar is ieder slachtoffer meteen van een vervangend exemplaar te voorzien. Ze wil met het initiatief het gebruik van de fiets stimuleren en gedupeerde Rotterdammers tegemoetkomen. De gemeente wil gebruikmaken van de honderden fietsen die elk jaar van straat worden gehaald omdat ze ergens staan waar dat niet mag. Het plan komt van GroenLinks. (Novum)