Kort nieuws economie

Franse banken rollen Griekse schuld door

Amsterdam. Franse banken zijn bereid mee te werken aan het plan dat het faillissement van Griekenland moet voorkomen. Dat melden Franse kranten en persbureaus op basis van anonieme bronnen die zijn betrokken bij de onderhandelingen. Franse banken zouden bereid zijn 70 procent van het geld dat ze terugkrijgen van aflopende Griekse staatsobligaties zij bezitten, te herinvesteren in nieuwe Griekse obligaties. De Franse banken zouden volgens deze bronnen Griekse staatsobligaties kopen met een looptijd van dertig jaar. Een klein deel van het vrijgekomen geld (20 procent) zouden de banken investeren in een beleggingsfonds van „zeer hoge kwaliteit” dat garant staat voor de obligaties. Het plan is volgens persbureau Bloomberg nog niet definitief en kan dus nog gewijzigd worden. Franse banken lopen samen met Duitse banken de grootste risico’s met schulden van de Griekse staat en bedrijven. Franse en Duitse banken hebben er dus ook het grootste belang bij dat Griekenland niet wanordelijk failliet gaat. (NRC)

SBM krijgt order voor drijvende gasfabriek

Amsterdam. Het martieme bouwbedrijf SBM Offshore heeft een contract ontvangen voor de levering van een aanmeringssysteem voor een gasfabriek van Technip. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Het aanmeringssysteem vormt een belangrijk onderdeel van de drijvende fabriek voor vloeibaar gas LNG, die zal worden beheerd door Royal Dutch Shell in het Prelude-gasveld in het noordwesten van Australië. De faciliteit wordt ontworpen door TSC en gebouwd op de werf van Samsung Heavy Industry in Korea. SBM zal het aanmeringssysteem opleveren, dat vervolgens in de faciliteit geïntegreerd zal worden. (Novum)

Philips investeert in medische systemen

Amsterdam. Philips koopt voor 57,5 miljoen euro een specialistisch medisch bedrijf dat apparatuur maakt voor onderzoek naar borstkanker, het Zweedse Sectra. Het bedrag zal contant worden afgerekend, zo maakte het bedrijf vanmorgen bekend. Met de overname wil Philips zijn productportfolio uitbreiden met digitale mammografie-apparatuur die onderzoek naar borstkanker mogelijk maakt waarbij vrouwen minder worden blootgesteld aan straling. De overeenkomst met de Zweedse producent van medische systemen en beveiligde communicatiesystemen behelst ook een mogelijke earn out van 12,5 miljoen euro. Philips neemt tevens 110 werknemers over van Sectra. (Novum)