Kort nieuws

Ministerie van VWS: geen rucolakiemen

Rotterdam. - Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren geadviseerd voorlopig geen fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen te eten in verband met een besmetting met een E.coli-bacterie in Frankrijk. Dat meldt persbureau Novum. In de regio Bordeaux zijn zeven mensen opgenomen die besmet zijn met een bacterie waarvan deskundigen voor „99 procent” zeker weten dat deze dezelfde variant is als de bacterie die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost. (NRC)

Oud-doelman Van Beveren overleden

Rotterdam. - Jan van Beveren is op 63-jarige leeftijd in zijn woonplaats Houston overleden. Dat bevestigt de KNVB. Hij keepte bij onder meer Sparta en PSV en verdedigde 32 keer het doel van het Nederlands elftal. Zijn grootste successen boekte Van Beveren bij PSV. Met de Eindhovense club won hij in 1978 de UEFA Cup door in de finale van Bastia te winnen. Ook pakte Van Beveren drie keer de landstitel en twee keer de KNVB beker. (NRC)

Vaker euthanasie bij dementerenden

Rotterdam. - Dementerende patiënten worden steeds vaker geëuthanaseerd. In 2006 stierven voor zover bekend drie demente patiënten door euthanasie, in 2009 waren dat er zes en vorig jaar 21. Die cijfers van de Landelijke Toetsingscommissie Euthanasie werden zaterdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Nieuwsuur. Het totaal aantal meldingen van euthanasie steeg van 1.900 in 2006 naar 2.700 vorig jaar. De cijfers gaan alleen over gemelde gevallen van euthanasie. Euthanasie bij dementerenden mag alleen als de patiënt zich nog bewust is van de keuzes die hij maakt en niet in een vergevorderd stadium van dementie verkeert. (NRC)

Kabinet spaart paar kunstgezelschappen

Rotterdam. - De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen ondanks de cultuurbezuinigingen, extra geld beschikbaar stellen voor een aantal regionale kunstgezelschappen. Bij het Kamerdebat dat vandaag gehouden wordt, dienen de partijen hiervoor drie moties in. Aangezien zij een meerderheid hebben in de Kamer worden deze naar alle waarschijnlijkheid aangenomen, meldt de NOS. Het gaat onder meer om het Gelders Orkest en het Residentie Orkest (NRC).