Koers AkzoNobel krijgt klap

De koers van het verf- en chemieconcern AkzoNobel zakte vanochtend met 10,6 procent als gevolg van een winstwaarschuwing over het tweede kwartaal. Hogere prijzen van grondstoffen en een zwakke vraag in volgroeide markten zetten de winst onder druk, zo maakte de bestuurstop van de groep vanochtend bekend.

AkzoNobel liet weten dat de „zuivere winst” van de groep in het tweede kwartaal – aangeduid als ‘ebitda’ (de winst voor rente, belasting en afschrijvingen) – op 550 miljoen euro zou uitkomen. Dat is circa 15 procent lager dan analisten hadden voorspeld.

In een persbericht benadrukte het bedrijf dat de omzetgroei „naar verwachting” is. Maar grondstoffen die nu al een vijfde duurder zijn dan een jaar geleden – twee maanden geleden sprak bestuursvoorzitter Hans Wijers, die volgend jaar opstapt, nog van 15 procent hogere kosten – zetten de winstmarge van de groep verder onder druk.

Het is al langer bekend dat AkzoNobel last heeft van margedruk. Dat was ook het geval in 2008, toen de grondstofprijzen uitzonderlijk hoge pieken bereikten. Analisten en beleggers zijn echter verrast door de heviger dan verwachte impact van die dure grondstoffen. Dat komt omdat het concern tegelijk ook geconfronteerd wordt met een zwakke vraag in volgroeide markten als Europa en de VS. Daarenboven zijn er onderhoudswerken in de divisie specialty chemicals die voor een tijdelijke stop in de productie zorgen, met minder inkomsten tot gevolg.

In het eerste kwartaal van dit jaar kon het verf- en chemieconcern – ondanks de hogere prijzen van grondstoffen – nog een 10 procent hogere bedrijfswinst melden dan een jaar geleden. Het rendement bedroeg toen 437 miljoen euro op een kwartaalomzet van 3,8 miljard euro. Voor het hele jaar zal die winstgraad „op zijn minst even hoog” zijn als in 2010, benadrukt het bedrijf.

De waarde van AkzoNobel zakte vanmiddag tot zijn laagste niveau in een jaar tijd. De koers van het aandeel bedroeg 41 euro.