Israël trekt dreigement om journalisten te verbannen in

Israël zal journalisten die verslag doen van de tweede flotilla die komende week richting Gaza vaart niet het land uitzetten of de toegang tot het land weigeren. Dat heeft het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu vanmiddag bekend gemaakt.

Gisteren nog stuurde de persdienst van de regering een verklaring uit waarin gedreigd werd journalisten die meereizen op het konvooi te boycotten:

“Ik wil graag aan u en de media die u vertegenwoordigt duidelijk maken dat deelname aan de flottielje een bewuste schending van de Israëlische wet is. Dit kan er toe leiden dat de toegang tot de staat Israël voor tien jaar wordt geweigerd, dat uw spullen in beslag worden genomen en dit kan ook leiden tot andere straffen.”

Volgens de Israëlische krant Haaretz vond premier Netanyahu de formulering van bovenstaande tekst “problematisch” en was hij erdoor verrast. Vicepremier Moshe Yaalon zegt dat er “geen manier is om in deze tijden de media te stoppen. Het is beter met hen niet de strijd aan te gaan”.

Ondanks het intrekken van het dreigement richting de journalistiek blijft Israël vastberaden om de flotilla tegen te houden. Netanyahu zei vanochtend na afloop van een kabinetsberaad dat zijn land een doorbreking van de zeeblokkade van Gaza niet zal tolereren. Bronnen rond de Israëlische regering zeiden tegen Haaretz dat zij geen aanwijzingen hebben dat er leden van terroristische groeperingen op de flotilla zullen meevaren. De groep boten vertrekt vermoedelijk morgen richting Gaza.

    • Pim van den Dool