Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit voor Gaddafi

Gaddafi tijdens een toespraak in Rome in augustus vorig jaar. Reuters / Max Rossi

Het Internationaal Strafhof vaardigt een arrestatiebevel uit tegen de Libische leider Moammar Gaddafi. Dat maakte rechter Sanji Mmasenono Monageng vanmiddag bekend.

Het Strafhof wil ook dat zijn zoon Saif Al-Islam Gaddafi en de chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah Al-Senussi opgepakt worden. De drie leden van het Libische regime worden door het Strafhof verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

Rechter Monageng zei in een toelichting op de beslissing van het Strafhof dat onder leiding van Gaddafi een “systematische en wijdverspreide aanval” plaatsvond op demonstranten en dissidenten in Libië. Volgens haar is er voldoende bewijs om Gaddafi aan te klagen voor het vermoorden, verwonden, arresteren en gevangen zetten van honderden burgers gedurende de eerste twaalf dagen van de opstand. Dat geldt ook voor zijn zoon Saif al-Islam Gaddafi, die Monageng “de meest invloedrijke persoon in zijn directe omgeving” noemde.

De Libische regering deed een eventueel arrestatiebevel voor Gaddafi al van tevoren af als illegitiem. “Het Internationaal Strafhof heeft geen enkele legitimiteit”, aldus regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim gisteren. Het Strafhof zou zich enkel richten op Afrikaanse leiders, terwijl het volgens Libië de “misdaden” van de NAVO in Afghanistan, Irak en nu Libië negeert.

Het is voor de tweede keer in de negenjarige geschiedenis van het Strafhof dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen een zittend staatshoofd. In 2009 liet het hof in Den Haag een arrestatiebevel uitgaan voor de Soedanese president Omar al-Bashir, die nog altijd aan de macht is en verdacht wordt van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur.

Halverwege mei vroeg aanklager Luis Moreno-Ocampo al het arrestatiebevel voor de Gaddafi’s en Al-Senussi aan.

    • Pim van den Dool