Hoe streng zijn onze rechters?

De rechter is tussen 2000 en 2009 in gelijksoortige zaken gemiddeld tien procent zwaarder gaan straffen. Bij geweldsmisdrijven is de rechter twintig procent strenger geworden. Dit concludeert Frank van Tulder van de Raad voor de Rechtspraak. Het Nederlands Juristenblad publiceerde zijn onderzoek vorige week.

Van Tulder vergeleek onder meer de straftoemeting door de rechter bij elf gelijksoortige zwaardere delicttypen. Bij acht van de elf typen stegen de uitgedeelde straffen, bij vijf zelfs met dertig procent. Bij twee bleef het gelijk en bij één delictsoort namen de straffen af. Dat betroffen harddrugsdelicten – Van Tulder verklaart deze daling uit het verdwijnen van de ‘bolletjesslikkers’ op Schiphol door de invoering van een sluitende grenscontrole.

Ook in soorten straffen bij deze elf delicttypen waren er tussen 2000 en 2009 veranderingen. Bij zes van de elf groeide het aandeel celstraffen. Bij alle elf werden er (ook) meer taakstraffen opgelegd. Ook bij elf lichtere maar veel voorkomende delictsoorten is de gemiddelde totale straf toegenomen. Met uitzondering overigens van heling, waar de straf vrijwel constant bleef. Bij vernielingen werd de rechter tussen 2000 en 2009 maar liefst zeventig procent strenger. Daarbij maakte de rechter substantieel meer gebruik van taakstraffen.