Hockeysters winnen van 'Aussies' en Duitsland

De Nederlandse hockeysters zijn het toernooi om de Champions Trophy in Amstelveen goed begonnen. Zaterdag won Nederland het openingsduel met 3-0 van Australië en gisteren werd Duitsland met 2-1 verslagen.

Bondscoach Max Caldas bereidt zich met zijn verjongde selectie voor op het Europees kampioenschap in Mönchengladbach, eind augustus. Daar moet de regerend olympisch kampioen een ticket zien te verdienen voor de Olympische Spelen van volgend jaar, in Londen.

Ondanks de twee zeges in het Wagenerstadion was de eerste grote test voor Caldas nog geen onverdeeld succes. Vooral tegen aartsrivaal Duitsland wist Nederland nauwelijks te overtuigen, hoewel de ploeg al na 25 seconden op voorsprong kwam, na een eigen doelpunt van Julia Müller. Maar Caldas wil niet te hard oordelen over zijn ploeg. Voor hem is de uitdaging een nieuw team te creëren dat zich kan meten met Argentinië, dat vorig jaar de macht overnam. Nederland won na de Spelen van Athene (2004) vrijwel alle grote prijzen, totdat Argentinië op het WK in Rosario een einde maakte aan de heerschappij.

Caldas wil frivoliteit en avontuur terugbrengen in het Nederlands elftal, dat na ‘Rosario’ afscheid nam van Janneke Schopman en Minke Smeets. Caldas hanteert daarbij het principe form is king – wie in vorm is, stelt feitelijk zichzelf op. De speelsters zijn tot dusverre zeer te spreken over de aanpak van de Argentijn, die er niet voor terugdeinst jonge talenten direct vanuit Jong Oranje door te laten stromen naar het Nederlands elftal. „Dat maakt iedereen hartstikke scherp”, zei Kim Lammers, gisteren matchwinnaar tegen Duitsland.

Toch was nog weinig te merken van een dominant spelend Nederland. De ploeg stond langere periodes met de rug tegen de muur. Daaruit bleek duidelijk dat de ploeg vaste krachten mist als Naomi van As, Maartje Goderie, Sophie Polkamp en Ellen Hoog. „We misten de energie om het initiatief te nemen”, zei Caldas. „Duitsland heeft ons een heel moeilijke middag bezorgd. Maar mindere wedstrijden horen erbij.”