Hevige rellen in Buenos Aires na degradatie River Plate

Collega's brengen een gewonde agent in veiligheid nadat hevige rellen waren uitgebroken in het stadion van River Plate. Foto AFP / Juan Vargas

Bij rellen in en rond het stadion van de Argentijnse topclub River Plate zijn afgelopen nacht 25 mensen gewond geraakt. De ongeregeldheden in Buenos Aires braken uit nadat River Plate voor het eerst in zijn bestaan degradeerde.

De topclub, die al 33 keer kampioen van Argentinië werd, speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Belgrano, wat niet genoeg was na het 2-0 verlies in de eerste wedstrijd. Niet eerder in het 110-jarige bestaan van de club werd River Plate verbannen naar de tweede afdeling van het Argentijnse profvoetbal, de Nacional B.

Hooligans van de club uitte direct na afloop hun frustratie door met metalen staven en stenen te gooien. Onder de 25 gewonden die door de rellen vielen zijn zes politieagenten, van wie er één zwaargewond raakte. Volgens persbureau Reuters zag de omgeving van stadion El Monumental er vannacht uit als een oorlogsgebied. Overal waren branden, ingeslagen ruiten en geplunderde winkels te zien.

De spelers van beide elftallen moesten onder de begeleiding van stewards het veld verlaten, terwijl de politie op hetzelfde moment met hogedrukspuiten en traangas probeerde de hooligans van het veld te houden. De toeschouwers van Belgrano moesten voor hun veiligheid nog drie uur in het stadion blijven.