Griekse premier roept parlement op om bezuinigingen te steunen

De Griekse premier George Papandreou riep vanavond alle politieke partijen op om de omstreden bezuinigingsplannen voor het bestrijden van de financiële crisis in het land te steunen.

Papandreou deed dat aan het begin van het debat over het invoeren van nieuwe bezuinigingen ter waarde van 28 miljard euro om in aanmerking te komen voor een nieuwe tranche van zo’n twaalf miljard euro van het noodpakket van 110 miljard van de trojka van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. De premier benadrukte dat het aannemen van deze bezuinigingen “de enige manier is om het land weer op de rails te krijgen”. Volgens Papandreou kan de stemming in het parlement de onzekerheid wegnemen over de toekomst van Griekenland, meldt persbureau Reuters.

De Griekse premier staat onder grote druk omdat de oppositie zich verzet tegen de bezuinigingsplannen. Vorige week kreeg het kabinet van Papandreou in een stemming nog wel het vertrouwen van het parlement, maar dat kwam grotendeels door de stemmen van zijn eigen partij. Morgen vindt de cruciale stemronde plaats over de bezuinigingen het kabinet wil doorvoeren.

Donderdag kondigde de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos de nieuwe bezuinigingen aan om in aanmerking te komen voor de nieuwe tranche. Venizelos wil onder andere de belastingen op stookolie verhogen en de belastingvrije drempel van twaalfduizend euro naar achtduizend euro verlagen. Venizelos sprak vandaag de hoop uit dat de onderhandelingen hierover met de trojka aan het eind van deze zomer zijn afgerond.

Eerder vandaag werd bekend dat Franse banken zich bereid hebben getoond om Griekenland te helpen bij de bestrijding van de schuldencrisis door een aanzienlijke schuldhernieuwing te accepteren. Dat houdt in dat zij de schulden van Griekenland om willen zetten in obligaties met een looptijd van dertig jaar. Daarmee krijgen de Grieken fondsen in handen om hun enorme schuldenlast in te dammen en tijd om hun economie te hervormen.

    • Hans Klis