Gaza-konvooi negeert advies

Morgen vertrekt een konvooi van tien schepen naar de Gazastrook. Er vaart een tiental Nederlanders mee.

Ondanks een oproep van het kabinet om niet deel te nemen, vertrekken Nederlanders met een internationaal hulpkonvooi vanuit Griekenland naar de Gazastrook. Israël dreigt buitenlandse journalisten „voor jaren” uit het land te verbannen als zij deelnemen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal schreef eerder aan de Tweede Kamer al dat het initiatief „allerminst een bijdrage” levert aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. Een woordvoerder van de actiegroep om de blokkade van Gaza te doorbreken zegt dat de vloot morgen vertrekt. Gisteren noemde de internationale persdienst van de Israëlische regering de vloot een „gevaarlijke provocatie” en een „internationale schending van de Israëlische wet”. Een eerder hulpkonvooi werd in mei vorig jaar in internationale wateren aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden uit Turkije om het leven. (NRC)