Franse banken bereid tot steun Griekenland

Franse banken hebben zich bereid betoond om Griekenland te helpen door een aanzienlijke schuldhernieuwing te accepteren. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Eerder wisten verschillende Franse media dit te melden.

Mogelijk is hiermee een belangrijke drempel genomen en zijn andere Europese banken minder terughoudend om ook een duit in het zakje te doen.

Het plan is om de schulden van Griekenland bij de banken om te zetten in obligaties met een looptijd van dertig jaar. Daarmee krijgen de Grieken broodnodige fondsen in handen om hun enorme schuldenlast in te dammen en tijd om hun economie te hervormen.

Griekenland heeft voor zo’n vijftien miljard euro aan schulden bij Franse banken uitstaan. Bij Duitse financiële instellingen staat Griekenland voor bijna 23 miljard euro in het krijt.

Sarkozy drong er bij andere landen op aan het Franse voorbeeld te volgen. Ook voor andere landen is het plan bruikbaar, zei hij.

“Het idee is dat we Griekenland niet laten vallen, we zullen de euro verdedigen, dat is in het belang van ons allemaal.” - Nicolas Sarkozy

    • Peter van der Ploeg