'Er ligt al een witte helm met rode bollen klaar'

Gent - Belgie - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Omloop van het Nieuwsblad - Johnny Hoogerland (Vacansoleil) - foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2010 Cor Vos

Naam: Johnny Hoogerland

Leeftijd: 28Sport: Wielrenner

Prestaties: 12de eindklassement Ronde van Spanje 2009; 5de Ronde van Lombardije 2009

Je reed dit jaar al de Giro. Heb je je voor deze Tour anders voorbereid?

„Nee, ik heb me eigenlijk helemaal niet anders voorbereid. Ik denk dat ik er klaar voor ben. Na de Giro heb ik een week rust genomen en daarna wat kleinere koersen gereden. Ik heb niet harder getraind voor deze Tour dan voor de Giro. Het parcours van de Giro was dit jaar zwaarder dan dat van de Tour, maar Hilaire [Van Der Schueren, ploegleider bij Vacansoleil] heeft ons verteld dat ze in de Ronde van Frankrijk vijf kilometer per uur rapper rijden. Misschien zegt hij dat om ons scherp te houden, maar ik ben wel benieuwd.”

Jullie rijden de komende Tour op nieuwe fietsen. Geeft dat vleugels?

„Ik denk niet dat dat veel verschil maakt. Ik heb ze eigenlijk nog niet kunnen uittesten, dus ik weet het nog niet. Het kader is natuurlijk stijver en de fiets is lichter, dus het kan alleen maar sneller gaan. Ik ben wel benieuwd. Ik vind het allemaal best wel chic en speciaal, maar het is geen wondermiddel. Ik rij al een heel jaar op het vorige model rond, en dat gaat ook best.”

Waarmee houd je je bezig als je zo lang weg bent?

„In totaal zijn we vier weken van huis. Dat lijkt wel lang, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Je wordt zodanig geleefd gedurende die periode dat er echt weinig dode momenten zijn. Je staat op, je eet, je fietst, je komt aan, je doucht, gaat eten, je wordt gemasseerd en dan is het tien uur en kan je alweer gaan slapen. Zoveel tijd heb je echt niet over. Als ik dan even tijd heb, zit ik wat op internet of bel ik eens met mijn vriendin thuis.”

Weet je al wie je kamergenoot wordt?

„Nog niet, maar ik vermoed dat het waarschijnlijk Rob [Ruijgh] zou kunnen worden. We kennen elkaar al zeer lang. We kunnen het goed met elkaar vinden, dus dat is wel aangenaam. Als je een paar weken weg bent, is een goede kamergenoot natuurlijk meegenomen.”

Staat Johnny Hoogerland de bolletjestrui?

„Ik denk het wel, het zou echt mooi zijn de bolletjestrui [leider bergklassement] te mogen dragen. Ik heb gezien dat de ploeg al een witte helm met rode bollen heeft laten maken. Ik denk dat ik hem straks misschien al uitprobeer. Het klimmersklassement is geen doel op zich, maar als ik in de eerste bergrit mee in de ontsnapping zit, kan het dat wel worden.”

Heb je het parcours al bekeken?

„Ik heb geen ritten verkend of zo. Ik heb het parcours wel bestudeerd in het roadbook, maar ik heb niet echt een etappe aangestipt.”

Renners in topvorm worden gemakkelijker ziek. Let je nu extra op?

„Nee, ik ben er niet echt bang voor. Na de Giro was ik echt te mager en dan word je natuurlijk gemakkelijk ziek, maar ik maak me nu geen zorgen. Er kan zo veel gebeuren. Je kan vallen, en magere renners zoals ik worden natuurlijk gemakkelijker verkouden. Ik wil niet ziek worden, maar het is niet zo dat ik mezelf nu ga opsluiten of geen handen meer wil geven. Ik vind het hier best wel leuk, onder de mensen komen.”

    • Jeroen Zuallaert