EHEC nu in Frankrijk

Het Franse ministerie van Handel herleidt tien besmettingen met de EHEC-bacterie naar een Brits zadenbedrijf. Dat stelt dat de zaden in Frankrijk verkeerd behandeld moeten zijn.

Nederlanders kunnen voorlopig beter geen rauwe kiemen van rucola, mosterdzaad en fenegriek eten. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft die waarschuwing gisteravond gegeven, nadat Franse autoriteiten „voor 99 procent zeker” hadden vastgesteld dat deze groenten de bron zijn van de besmetting met de EHEC-bacterie waarmee zeven mensen uit de omgeving van Bordeaux zijn opgenomen.

Gisteren maakte het Franse ministerie van Volksgezondheid bekend dat het om dezelfde variant van de e.coli-bacterie gaat die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost. Daar werd de besmetting begin deze maand herleid naar een boerderij waar kiemgroenten werden geteeld.

Donderdagavond zijn in Bordeaux zeven mensen in een ziekenhuis opgenomen, van wie er drie slecht aan toe zijn en aan de dialyse liggen. Een 78-jarige patiënt verkeert in kritieke toestand. Enkele patiënten zouden de ernstige nieraandoening HUS hebben opgelopen.

Volgens de regionale autoriteiten hebben zes van de in totaal tien personen bij wie de EHEC-besmetting is vastgesteld, op 8 juni kiemgroenten gegeten op een schoolfeest in Bègles, een voorstad van Bordeaux. De zaden voor die kiemen waren gekocht bij een winkel van de Franse keten Jardiland, en vermoedelijk afkomstig van het Britse zadenbedrijf Thompson & Morgan in Ipswich, aldus de Franse minister van Consumentenzaken, Frédéric Lefebvre. Een verband tussen de kiemgroenten en Duitsland is niet gelegd.

Thompson & Morgan – experts in the garden since 1855 –zegt dat het probleem niet bij zijn zaden ligt. Het postorderbedrijf verkoopt jaarlijks honderdduizenden pakjes van deze zaden aan Europese afnemers, aldus een woordvoerder. „Dat er maar zo weinig mensen zijn getroffen doet vermoeden dat het probleem lokaal is, en te maken heeft met hoe de kiemen zijn gekweekt”, zegt zij tegen de BBC. Het bedrijf produceert geen zaden, maar koopt die in bij bedrijven over de hele wereld. De betreffende partij komt wellicht uit Italië.

Volgens de woordvoerder van Thompson & Morgan kunnen mensen de zaden „met absoluut vertrouwen” laten kiemen. Op de website van het bedrijf zijn alle rucola-, mosterd- en fenegriekzaden uitverkocht of niet voorradig.

De Food Standards Agency onderzoekt de zaden en raadt Britten aan helemaal geen rauwe kiemgroenten te eten, dus ook geen alfalfa of taugé. In Groot-Brittannië zijn nog geen besmettingen bekend. Ook Duitsland heeft een waarschuwing tegen rauwe kiemgroenten afgegeven.

In Nederland onderzoekt de Voedsel- en Warenautoriteit aan de hand van Europese verkoopregisters of de betreffende zaden ook in Nederland zijn verkocht. Volgens een woordvoerder worden de resultaten vandaag of morgen verwacht. „Als de zaden niet in Nederland zijn gebruikt laten we het daar voorlopig bij.”

Het Franse ministerie van Handel heeft winkels opgedragen de drie zaadsoorten uit de verkoop te halen, tot woede van de Britse Labour-europarlementariër Richard Howitt, die Ipswich in zijn kiesdistrict heeft. „Als de Fransen het fout hebben, als [...] het verband niet wordt aangetoond, dan moeten ze verantwoordelijk worden gehouden voor de honderdduizenden ponden aan schade die daaruit kunnen voortvloeien”, verklaarde hij gisteren.