‘Egyptische leger geeft gebruik maagdelijkheidstests toe’

Het militaire bestuur in Egypte geeft toe dat er zogenoemde ‘maagdelijkheidstests’ zijn uitgevoerd op vrouwelijke demonstranten. Dat heeft Amnesty International vandaag bekendgemaakt. Een lid van de Opperste Militaire Raad zou hebben verklaard dat de tests een middel waren om beschuldigingen van verkrachting te ontkrachten.

De maagdelijkheidstests kwamen in maart aan het licht. Demonstranten zouden tijdens de betogingen tegen de toen reeds afgetreden oud-president Hosni Mubarak op het Tahrir-plein in Kairo zijn aangevallen. Mannen in burgerkleding belaagden de demonstranten en nadat het leger de demonstratie opbrak zouden vrouwen in gevangenschap zijn verkracht.

Diverse slachtoffers werden aan de tests onderworpen nadat ze aangifte deden van de aanrandingen. “Mensen onderwerpen aan zulke onterende tests om te bepalen of ze verkracht zijn slaat nergens op en is niets minder dan mishandeling”, stelt Amnesty vandaag. De organisatie wil dat de betreffende vrouwen medische en psychologische hulp krijgen.

Het lid van het militaire bestuur, generaal Abdel Fattah al-Sisi, zei dat de tests niet meer zullen worden toegepast. Het was voor het eerst dat de Opperste Militaire Raad openlijk sprak over de tests en toegaf dat deze zijn gehanteerd.