Druppels op een gloeiende plaat

Het was gisteren de Internationale Dag tegen Drugsgebruik en Illegale Handel. Hoog tijd om tijdens een ceremonie een berg in beslag genomen flessen drank te vernietigen, zo besloot de Pakistaanse regering.

De internationale anti-drugsdag is een idee van de Verenigde Naties en bestaat al sinds 1987. Met als doel een „drugsvrije samenleving te creëren”. Vooral de vraag naar drugs moet daarbij worden teruggebracht volgens de VN. Want, zo stelt secretaris generaal Ban Ki-moon: „Als het ons niet lukt de vraag naar illegale drugs terug te brengen, kunnen we nooit de problemen rond productie of handel aanpakken.”

Ondanks het feit dat de internationale dag al bijna 25 jaar bestaat, neemt het aantal drugsgebruikers niet af. Volgens het World Drug Report 2010 hebben in 2009 tussen de 149 en 272 miljoen mensen dat jaar minstens één keer drugs gebruikt. Eind jaren negentig lag dat op 180 miljoen. Heroïne en cocaïne zijn al jaren op hun retour. Synthetische drugs zijn in opkomst.

Pakistan kent vier miljoen drugsverslaafden op een bevolking van 176 miljoen. Naast drugs is ook alcohol voor moslims (97 procent van de bevolking) officieel verboden. Maar in werkelijkheid is het relatief makkelijk, ook voor moslims, om in Pakistan aan alcohol te komen. Het land heeft zelfs een brouwerij, opgericht in 1861. De Muree Brouwerij produceert 8.000 flessen bier per uur.