Draadloos door het Pantheon

Rome wil overal in het centrum gratis draadloos internet hebben, om de Italianen online te krijgen. Waarom? Berlusconi heeft de televisie in handen, maar links heeft het web.

The Trevi fountain is surrounded by tourists in Rome, Italy, on Wednesday, May 26, 2010. Prime Minister Silvio Berlusconi said Italy's planned 24.9 billion euros ($30.4 billion) of budget cuts over the next two years are "absolutely necessary" to defend the euro and protect Italy. Photographer: Victor Sokolowicz/Bloomberg Bloomberg

Op maandagochtend rijdt een schoonmaakkarretje over de bodem van de Trevifontein. Teleurgestelde toeristen lopen verder of maken toch maar wat foto’s van het monument. Aan de andere kant van het plein zitten mensen met hun laptop op schoot, of zijn in de weer met hun smartphone. Ze lezen het nieuws, checken hoe laat de winkels open gaan of maken via Foursquare wereldkundig waar ze zijn. „Eva de Valk has just checked in at Fontana di Trevi”.

De Trevifontein is één van de gratis wifihotspots in het historische centrum van Rome. Het is onderdeel van het ‘Roma Wireless’-project, dat verschillende plaatsen met gratis draadloze internetverbinding met elkaar verbindt om de „grootste publieke wifizone ter wereld” te creëren. Andere plekken met wifi zijn Piazza Campo de’ Fiori, het antieke Marcellotheater en het Circus Maximus. Het Pantheon en Piazza della Rotonda zijn de volgende plekken die draadloos internet krijgen.

Al sinds 2008 worden gratis wifihotspots aangeboden door de gemeente. Italië loopt daarmee voor op andere grote steden. In New York wordt pas sinds begin deze maand gratis wifi aangeboden in twintig parken. De burgemeester van Berlijn had deze zomer gratis wifi voor de hele stad beloofd, maar door problemen met licenties zijn er op dit moment slechts enkele wifihotspots.

In Italië wordt relatief weinig internet gebruikt. Slechts 53 procent van de mensen heeft toegang; in Nederland is dat meer dan 95 procent. Met de gratis wifihotspots hoopt het door de socialistische partij geleide provinciebestuur van Rome het internetgebruik te bevorderen. Premier Berlusconi heeft negentig procent van de televisiezenders in handen, maar links heeft internet, is de gedachte. De internetbeweging ‘Il Popolo Viola’ (‘Het paarse volk’) mobiliseerde de afgelopen jaren via Facebook honderdduizenden mensen voor manifestaties tegen Berlusconi.

In Rome werkt wifi niet altijd goed. „Ik gebruik het niet”, zegt een man bij een espressobar beslist. „Veel te omslachtig.” Wegens een wet tegen terrorisme moet iedere internetgebruiker in Italië traceerbaar zijn. Om van een wifihotspot gebruik te maken moet je eerst een registratieformulier invullen met naam- en adresgegevens. Daarna moet een nummer worden gebeld om de registratie te bevestigen. Dan pas krijg je toegang tot het netwerk – voor maximaal één uur per dag.

Politicologiestudenten Emilio en Francesco maken wél gebruik van de gratis wifispots. Ze zitten in het historische park Borghese. Francesco is bewonderaar van de initiatiefnemer van het Roma Wireless-project, provincievoorzitter Nicola Zingaretti. „Hij is actief op Facebook en Twitter en heeft een eigen blog. Hij begrijpt dat internet de toekomst heeft. Rechtse partijen gebruiken alleen tv om stemmen te winnen. Zij hebben geprobeerd om het RomaWireless-project tegen te houden en hebben bijvoorbeeld die antiterrorismewet doorgevoerd, met die registratieprocedure.”

Maar Francesco laat zich niet gemakkelijk ontmoedigen: „Mensen willen zichzelf informeren. Internet zal de Italiaanse cultuur veranderen.”

Registreren voor RomaWireless: http://bit.ly/romawireless.

    • Eva de Valk