Dood auteur lost mysterie Suzanne Vermeer op

Suzanne Vermeer is niet meer. De vorige week op Gran Canaria overleden thrillerschrijver Paul Goeken blijkt de auteur van de succesvolle ‘vakantiethrillers’ van Suzanne Vermeer te zijn geweest. Daarmee is een Nederlands misdaadboekenmysterie opgelost. Over Vermeers ware identiteit werd druk gespeculeerd nadat Cruise vorig jaar werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Mede-genomineerde Ernest van der Kwast beweerde dat hij Suzanne Vermeer was.

Dat blijkt nu Paul Goeken te zijn. Goeken (1962) publiceerde onder eigen naam een aantal misdaadromans, waaronder De Oversteek en Spaanse Furie. Hij woonde sinds 1999 met zijn gezin op Gran Canaria, waar hij aanvankelijk een duikcentrum bestierde. Vanaf 2006 verschenen de ‘vakantiethrillers’ van Suzanne Vermeer, die door de kritiek werden versmaad, maar die de reguliere romans van Goeken verre overtroffen in verkoopcijfers.

Officieel was Vermeer in 1963 in Nijmegen geboren. Na een studie Spaans zou zij in Barcelona zijn gaan wonen. Interviews gaf ze alleen per e-mail. „Paul zei vaak dat je als man alleen nog maar kans maakt op een plek op de bestsellerlijst als je onder een vrouwennaam schrijft”, zegt uitgever Steven Maat op crimezone.nl. Zelf zei Goeken tegen de hoofdredacteur van die site: „Ik wéét wat de Vermeer-lezeressen willen lezen. Dat schrijf ik. Ik schrijf niet voor mezelf, zoals vele anderen.” De ‘Vermeer-lezeressen’ zijn met veel. Volgens zijn uitgever nadert de verkoop van de acht Vermeer-thrillers het miljoen.

Paul Goeken overleed dinsdag. Hij was al enige tijd ziek. Op de thrillersite Ezzulia verschenen vorige week al zes stukken met herinneringen aan hem, met een enkele verhulde verwijzing naar zijn tweede schrijversbestaan. Goeken was veelvuldig aanwezig op het forum van de site, die hij gebruikte om contact te houden met zijn Nederlandse collega’s. In het virtuele ‘vrijdagavondcafé’ gold hij als joviaal en hulpvaardig – en als liefhebber van het goede leven.

In een interview met Ezzulia in 2008 zei Goeken: „Ik schrijf 6 dagen in de week. Die heilige 1500 woorden per dag halen, blijft een uitdaging. Mijn vrouw heeft een winkel waar ik veel tijd doorbreng. Meestal zit ik achter in de winkel rustig te schrijven.”

De roem die dat hem opbracht, eiste hij niet op. Het zou de verkoopcijfers van zijn boeken in gevaar kunnen brengen, en daarmee het inkomen van zijn gezin. Goeken bleef zwijgen toen enkele maanden geleden bleek dat achter misdaadschrijfster Tess Franke oud-recensent Gert-Jan de Vries schuilging. Dat leidde tot speculaties over de identiteit van Vermeer, maar niet tot onthullingen.

Begin deze maand verscheen Bella Italia, dat binnenkwam op de tweede plaats van de Bestseller 60. Paul Goeken lag toen al in coma. Bruna verwacht het laatste boek waaraan Goeken werkte, Noorderlicht, nog te kunnen publiceren.