Doe de tests: Brit of Duitser?

An office worker reads the German tabloid newspaper Bild Zeitung showing images of what they claim the typical Brit looks like in Berlin on June 24, 2011. Germany's Bild daily hit back with a vengeance against British rival the Sun for making fun of Teutonic habits with a quiz ripping apart all that is wrong "on the island." The Sun launched the opening salvo earlier this week with a questionnaire entitled "How German Are You?", prompted by a claim by geneticists that up to half of Britons could have German blood in them. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN De voorpagina van Bild, met de test voor de echte Brit. Foto AFP

Het begon als pure wetenschap, maar Britse en Duitse boulevardbladen hebben er tests van gemaakt waarin veel van de oude gevoeligheden terugkomen: hoe gedraagt een echte Brit zich, hoe een echte Duitser?

Aanleiding voor de speelse speldenprikken over en weer was wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de Britten veel meer Duits bloed hebben dan ze dachten - en misschien ook wel meer dan hen lief is. In de vijfde en zes eeuw na Christus, nadat het vertrek van de Romeinen het Britse eiland zonder verdediging van betekenis had gelaten, zijn er naar schatting 200.000 mensen de Noordzee overgestoken, vooral uit Noord-Europa. Daarom hebben vooral op het Britse platteland, veel mensen Duits bloed.

De Britten waren in rep en roer. De Daily Mail schreef een lang stuk dat begint met ´Achtung! Mein Gott!´. Maar de Mail vindt het uiteindelijk niet zo´n probleem. Er komen toch ook veel mooie meisjes uit Duitsland?

The Sun was ongeruster en ging  vorige week op zoek naar de echte Brit in een test waaruit zou moeten blijken dat Duitse mannen altijd sokken in hun sandalen dragen en Duitse vrouwen hun oksels niet scheren.

Dat kon Bild niet op zich laten zitten. Ook het Duitse boulevardblad heeft een test bedacht, in het Duits en in het Engels. Het gaat onder andere over vrouwen, bleke huidskleur, en bier (drinkt u dat het liefst zonder schuim, halflauw, of per hectoliter?).  En over voetbal natuurlijk: die bal op de WK in 1966, was die nu wel of niet over de lijn? Der Spiegel doet een duit in het zakje met een reeks foto’s die de vooroordelen over en weer in beeld brengen.

 

    • Marc Leijendekker