De tweede maandag is een bijzondere dag op Wimbledon

Een speelster serveert tijdens het vrouwendubbelkampioenschap, 25 juni. Foto AFP / Glyn Kirk

Na de rustige zondag van gisteren, waarop tijdens Wimbledon traditiegetrouw niet wordt gespeeld, barst het tennisgeweld vandaag weer los in Londen. Sterker nog, de helft van alle spelers gaat vandaag naar huis.

The Wall Street Journal beschreef de dag van vandaag dit weekend in het artikel ‘The Day Half the Field Goes Home’. Omdat er gisteren niet is gespeeld en de komende zeven dagen nog de achtste finales, kwartfinales, halve finales en finales afgewerkt moeten worden komen vandaag alle overgebleven enkelspelspelers in actie op het heilige gras van Londen. Het speelschema is dan ook overvol en dus kunnen ze op Wimbledon vandaag geen regen gebruiken.

Alle favorieten staan vandaag dus op de baan. Degenen die voor de dag van vandaag een ticket hebben bemachtigd mogen zich gelukkig prijzen, zegt tv-commentator Mary Carillo in The Wall Street Journal. “Er zijn overal goede wedstrijden aan de gang, het is belachelijk”. Ook voor de spelers is het een spannende dag. “Dit is de dag dat je het beste wilt presteren”, zegt Ana Ivanovic. Pikant is dat door het overvolle schema grote namen veroordeeld zijn tot het spelen op de ‘kleine banen’ 2 en 3. Dat geldt vandaag bijvoorbeeld voor de als vierde geplaatste Wit-Russische Azarenka en de Spanjaard David Ferrer, die als zevende is geplaatst.

Op het Centre Court en Court 1 betreden vanmiddag en vanavond de echte favorieten de baan. Een overzicht van de belangrijkste wedstrijden in het mannen- en vrouwentoernooi (tussen haakjes nationaliteit plus positie op de plaatsingslijst):

14.00u - Murray (GB/4) - Gasquet (Fra/17)
15.15u - Llodra (Fra) - Djokovic (Ser/2)
15.30u - Fish (VS/10) - Berdych (Tsj/6)
16.15u - Ferrer (Spa/7) - Tsonga (Fra/12)
17.15u - Youzhny (Rus/18) - Federer (Zwi/3)
17.15u - Nadal (Spa/1) - Del Potro (Arg/24)

13.00u - Petrova (Bul) - Azarenka (WRus/4)
13.00u - Peng (Chi/20) - Sharapova (Rus/5)
14.00u - Bartoli (Ita/9) - Serena Williams (VS/7)
14.15u - Wozniacki (Den/1) - Cibulkova (Slw/24)
16.00u - Venus Williams (VS/23) - Pironkova (Bul/32)

    • Pim van den Dool