De softe rechter is een mythe

Nederlandse rechters zijn veel te soft. Een populaire opvatting, die ook politiek de wind in de zeilen heeft. De regering wil de vrijheid van rechters om taakstraffen op te leggen bij zwaardere misdrijven inperken. Ook wil zij minimumstraffen invoeren bij het herhaald plegen van zware misdrijven. Maar zijn Nederlandse rechters echt zo soft? Nee. Uit cijfers blijkt zelfs het tegenovergestelde. Foto Fotodienst NRC NRC Handelsblad

Nederlandse rechters zijn veel te soft. Een populaire opvatting, die ook politiek de wind in de zeilen heeft. De regering wil de vrijheid van rechters om taakstraffen op te leggen bij zwaardere misdrijven inperken. Ook wil zij minimumstraffen invoeren bij het herhaald plegen van zware misdrijven. Maar zijn Nederlandse rechters echt zo soft? Nee. Uit cijfers blijkt zelfs het tegenovergestelde.

    • Folkert Jensma