Co Adriaanse is niet zo van het kopen, kopen en kopen

FC Twente heeft vanmorgen Co Adriaanse gepresenteerd als opvolger van Michel Preud’homme. „Ik wil graag mijn stempel drukken. Maar hier valt weinig te stempelen. Het is een gespreid bedje.”

„Jullie horen nu wel dat Co Adriaanse nooit de trainer van FC Twente wordt.” Het waren woorden van Youri Mulder, assistent-trainer bij de Enschedese club, met een grijns uitgesproken tijdens een clinic bij de Rabobank in april. Daar persifleerde Jan van Halst, manager algemene zaken van FC Twente, de driftige schoolmeester die Co Adriaanse in zijn tijd bij Ajax was. Hoe je geen wedstrijdbespreking doet, leek de boodschap aan bankiers. Want de Adriaanse die Van Halst acteerde, goochelde zo met percentages balbezit en flankbezetting dat het de minder theoretisch onderlegde spelers begon te duizelen.

Nu is Adriaanse de man die altijd al bovenaan het lijstje stond om de naar Saoedi-Arabië vertrokken Belg Michel Preud’homme op te volgen als trainer van FC Twente. Vanochtend werd hij gepresenteerd in de Grolsch Veste, aan de zijde van de trotse voorzitter Joop Munsterman. Die stelde tegenover een volle perszaal „dat we het vanochtend nauwelijks hoeven te hebben over de redenen waarom we Co wilden”. FC Twente is toe aan Adriaanse, had hij al eerder gezegd. Een innige omhelzing volgde na het zetten van de handtekeningen.

Adriaanse is ook toe aan FC Twente, zegt hij. En hij heeft Nederland gemist. Het aantrekkelijke voetbal, de „logische veldbezetting”, en de nadruk op het maken van doelpunten. „Ik ben een typisch product van de Hollandse voetbalschool. In het buitenland denkt men heel anders over het voetbal, anders over het managen. Je mag je daar als trainer eigenlijk alleen bemoeien met zaken die zich op het veld afspelen. Zelfs in Qatar. Ik wil me weer bezighouden met de organisatiestructuur.”

Dat die al staat bij FC Twente, weet Adriaanse ook wel. „Ik wil graag mijn stempel drukken. Maar hier valt weinig te stempelen. Het is een gespreid bedje. Maar ik ben toch niet zo van het kopen, kopen en kopen.” Hij zegt dat hij vanochtend nog met het bestuur van FC Twente een discussie had over sparen in plaats van kopen bij betaald voetbalclubs.

Joop Munsterman knikt instemmend. Er is door de uitbreiding van het stadion niet veel geld in kas, en op Champions-Leaguemiljoenen hoeft de club dit seizoen realistisch geredeneerd niet te rekenen. Er moet haast een wonder gebeuren wil FC Twente in de loting voor de tweede kwalificatieronde niet een van de topclubs Arsenal, Bayern München, Olympique Lyon, Villarreal of Benfica treffen. Of het wonder moet zijn dat FC Twente van een van deze vijf weet te winnen.

Wat rest is dan de groepsfase van de Europa League. En daar leg je alleen maar geld op toe, aldus Munsterman.

FC Twente gaat het dus in grote mate doen met de spelers die er nu zijn. Er waren lovende woorden van Adriaanse over de Oostenrijkse spits Marc Janko, die vorig seizoen ondanks veertien doelpunten verbleekte bij de jonge aanvaller Luuk de Jong. Adriaanse had echter „nog nooit met een gevaarlijkere spits dan Janko gewerkt”, destijds bij Red Bull Salzburg waarmee de trainer in 2009 Oostenrijks kampioen werd. „Die moet goed bediend worden.”

Het leek vanochtend of Adriaanse voor het eerst zijn invloed al had laten gelden bij FC Twente. Maar berichten dat hij de vermoeide sterspeler Bryan Ruiz eerder dan afgesproken van zijn vakantie terug heeft geroepen, weerspreekt hij. „Ik kan geen Spaans en ik heb zijn nummer niet. Elke speler heeft recht op drie weken vakantie na de laatste keer dat hij gespeeld heeft.” Dat was voor Ruiz eerder deze maand de kwartfinale om het Noord- en Midden-Amerikaanse kampioenschap.

Voor Adriaanse zelf was een Oostenrijkse fietstocht van Mauterndorf naar Graz met zijn partner ook heilig. Het was de reden dat hij niet al vorige week begon met zijn selectie van FC Twente.

„FC Twente kwam te elfder ure. Hadden ze in april al gepolst, dan hadden we dat beter kunnen regelen.”

    • Bart Hinke