China spreekt steun uit voor IMF-kandidatuur Lagarde

Lagarde afgelopen week na afloop van een bezoek aan het hoofdkantoor van het IMF in New York. Foto AFP / Win McNamee

China heeft een voorkeur voor de Française Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft de gouverneur van de Chinese centrale bank vanochtend gezegd.

Gouverneur Zhou Xiaochuan sprak in een interview met persbureau Dow Jones zijn “tamelijk nadrukkelijke steun” uit voor Lagarde. Hoewel de uitspraken van Xiaochuan nog niet zijn te beschouwen als onvoorwaardelijke steun is het wel voor het eerst dat China zich openlijk uitlaat over wie het nieuwe IMF-hoofd moet worden. De gouverneur benadrukt in het interview dat de race nog niet gelopen is, dat de nieuwe IMF-directeur op een transparante manier gekozen moet worden en dat hij of zij meer rekening moet houden met de opkomende economieën en de verschuivende wereldwijde machtsverhoudingen.

Lagarde was begin deze maand op bezoek in China om haar kandidatuur kracht bij te zetten, zegt onze correspondente in Brussel Caroline de Gruyter. Ze kwam daar vol goede hoop vandaan, hoewel de Chinezen zich toen nog niet achter haar wilden scharen. Toch lijkt Lagarde het nu te gaan worden, aldus De Gruyter:

“De beslissing moet deze week vallen en het ziet ernaar uit dat Lagarde de post gaat krijgen. Ze is voor de post gaan lopen toen ze direct de steun kreeg van alle Europese landen en de Amerikanen. Hoewel iedereen dacht dat Strauss-Kahn de laatste Europeaan aan het hoofd van het IMF was, steunen de Amerikanen de Europeanen toch weer omdat conservatieve krachten in de VS de Wereldbank willen behouden. Daarvoor hebben zij weer Europese steun nodig.”