CDA wil 12 mln extra voor de regio-orkesten

Mars der Beschaving op zondagavond en nacht van 26 op 27 juni 2011. Een protestmars van Rotterdam via Delft naar Den Haag tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Foto: Peter de Krom

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil gedurende vier jaar 12 miljoen extra uittrekken voor orkesten in de regio. PVV en VVD willen dat Opera Zuid ook in de toekomst structurele subsidie houdt. De partijen zullen hierover vanmiddag moties aankondigen tijdens overleg met staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD).

Als de moties worden aangenomen, waar het naar uitziet, gaat er meer geld naar de regio dan voorzien in de plannen van het kabinet. Vrijdag werd al bekend dat VVD en CDA willen dat het Friese theatergezelschap Tryater structurele subsidie houdt.

Kamerlid Bart de Liefde (VVD) wil nog niet zeggen waar het geld vandaan moet komen. „In ieder geval moet het binnen de 200 miljoen aan bezuinigingen.” Voorwaarde voor Opera Zuid om structurele subsidie te krijgen, is samenwerking met andere gezelschappen. „De Reisopera bijvoorbeeld.” De Liefde benadrukt dat de VVD-fractie voorstander is van extra geld voor regio-orkesten maar dat daarmee ook het Rotterdam Filharmonisch en het Haags Residentie Orkest worden bedoeld. „De Randstad is ook een regio.”

Kamerlid Marieke van der Werf (CDA) noemt het „heel fijn dat er iets meer geld gaat naar de regio”. Het CDA zet zich traditioneel in voor de regionale spreiding. „Meer geld voor de regio is prima natuurlijk”, zegt Kamerlid Boris van der Ham (D66). „Maar het is wel duidelijk een toneelspelletje om het CDA nu als held neer te zetten.” Jetta Klijnsma (PvdA) zegt dat zij de moties uiteindelijk denkt te steunen. „Wij willen ook in de regio infrastructuur.” Maar, voegt ze toe: „Dit is maar een kruimeltje.”

De oppositiepartijen zullen vanmiddag bepleiten de bezuinigingen van 200 miljoen op een totaal van 900 miljoen niet in één keer door te voeren in 2013. Ook zullen ze zeggen dat er minder moet worden bezuinigd. Jasper van Dijk (SP): „Minimaal de helft minder.” Dat zou ook Klijnsma willen. Van der Ham vindt dat er meer moet worden bezuinigd op musea en dat dit geld moet gaan naar beeldend kunstenaars.

Zakelijk leider Richard Lomans van Opera Zuid is „voorzichtig positief”. Ook directeur Henri Broere van het Limburgs Symfonie Orkest reageert opgetogen, maar voorzichtig.

    • Birgit Donker