Cannabis harddrug?

Met verbazing heb ik de redenatie van de commissie-Garretsen aangehoord: ‘Cannabis met een hoog THC-gehalte is geen softdrug, het is een harddrug.’ (Pagina 2, 24 juni) Betekent dit ook dat alcohol met een laag alcoholpercentage nu een softdrug is? Laten we dan nu alle alcoholhoudende drank met een percentage boven de vijf procent verbieden, dan zijn we eindelijk ook van dat verslavingsprobleem af, hoera! Dit is natuurlijk flauwekul. Er is al een wettelijke bovengrens op het alcoholpercentage, maar die grens beschermt ons tegen de acute levensbedreiging die schuilt in pure alcohol. Voor THC bestaat die bovengrens niet, want het is nooit acuut levensbedreigend. Het effect van een hoog THC-gehalte is zeer eenvoudig te verminderen: men roke een jointje minder. Ik wil hier op geen enkele manier beweren dat blowen voor bepaalde mensen niet funest is. Ik begrijp dat er een paar honderd mensen per jaar psychotisch worden (hoeveel mensen gaan er elk jaar eigenlijk mentaal onderdoor aan alcohol?) Maar cannabis met een hoog THC-gehalte op de lijst van harddrugs zetten levert alleen maar bureaucratie en handhavingsproblemen op. De aanbeveling van de commissie-Garretsen dient alleen een politiek doel. Kennelijk zijn er bepaalde partijen die hun achterban met deze dode mus blij kunnen maken.

Bert Kooter

Amsterdam

Brieven en opinieartikelen kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Bert Kooter