Boek zoekt vrouw (of man)

Terwijl het boekenmuseum in Den Haag mecenassen zoekt, introduceren ze in Yale de grootste prijs ooit.

Het Haagse Museum Meermanno Huis van het Boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, introduceert een soort micromecenaat voor het boek. Onder het motto ‘Boek zoekt Vrouw, Man en Bedrijf’ biedt het museum, dat door de kunstbezuinigingen in zijn voortbestaan bedreigd wordt, de mogelijkheid een van de handschriften, incunabelen of boeken uit de collectie te adopteren. Onder meer een psalmenboek uit 1459 en een Vastenavondgeschrift uit de 16de eeuw zijn ter adoptie aangeboden. De mecenas in spe bepaalt zelf het adoptiebedrag, zij het met als minimum 50 euro.

De Amerikaanse Yale University stelt per 2012 of 2013 enkele grote nieuwe literaire prijzen in. De Donald Windham-Sandy M. Campbell Literatuurprijzen bestaan jaarlijks uit zeven tot negen beurzen van 150.000 dollar elk, toe te kennen aan schrijvers van zowel fictie als non-fictie. De prijzen komen uit de nalatenschap van de schrijver Donald Windham, die in mei 2010 overleed. Hij werd nooit erg bekend, maar was bevriend met o.a. Truman Capote. Over hem schreef hij het boek Lost Friendships. Van Windham en zijn partner Sandy Campbell was niet bekend dat zij zo rijk waren. „Het geld was het resultaat van een erfenis, succesvolle investeringen en een zeer bescheiden levensstijl”, aldus een woordvoerder in The New York Times. (NRC)