Bestseller op eigen houtje

De Amerikaan John Locke is de eerste auteur die er in slaagt om zonder uitgeverscontract één miljoen e-boeken te verkopen.

Die boeken verkocht John Locke (niet te verwarren met de beroemde 17de-eeuwse filosoof) via de Kindle Store van Amazon. Locke, die in eigen beheer al negen detectiveromans publiceerde, maakte daarbij gebruik van het Kindle Direct Publishing Platform. Dat biedt elke onafhankelijke auteur de kans om op eigen houtje e-books via Amazon te slijten. Locke is de achtste auteur die een miljoen Kindle e-books wist te verkopen. Hij voegt zich daarmee bij het gezelschap van ‘regulier' uitgegeven bestsellerauteurs als Stieg Larsson, Michael Connolly, Nora Roberts en James Patterson. Met Saving Rachel belandde Locke ook al op de boekenhitlijst van The New York Times. ‘Het is opwindend dat iemand als John Locke via zelfpublicatie deze mijlpaal weet te bereiken’, zegt Russ Grandinetti, vicedirecteur van Kindle. Locke wijt zijn onwaarschijnlijke succes doodeenvoudig aan de lage prijs van zijn boeken: 99 cent. Zelf houdt hij 35 cent over, per verkocht boek. Hij smeedt het ijzer meteen terwijl het heet is. Zo publiceerde hij nu ook zijn eerste non-fictieboek met de titel How I Sold 1 Million eBooks in 5 Months. Daarin vertelt hij hoe hij zonder literair agent of uitgever en met minimale marketingkosten een miljoen e-books kon verpatsen. (NRC)