Beruchte hackersgroep LulzSec houdt ermee op

De hackers stoppen naar eigen zeggen niet zozeer omdat ze bang zijn, maar omdat ze zich vervelen.

Het hackerscollectief trok de afgelopen twee maanden de aandacht met aanvallen op grote websites van onder meer Sony, de CIA, de Amerikaanse Senaat en een pornobedrijf. De aankondiging dat LulzSec ermee stopt, werd gedaan op Twitter. Volgens Kevin Mitnick, voormalig hacker en consultant op het gebied van computerveiligheid, heeft de groep waarschijnlijk besloten te stoppen, omdat de kans dat een van de leden ervan gepakt wordt steeds groter wordt.

In een gisteren gegeven interview met persbureau AP erkende een van de zes leden van LulzSec dat de toenemende aandacht voor het collectief intern voor „beroering” zorgt. De groep lijkt zelf doelwit geworden te zijn geworden van LulzSec niet welgezinde hackers. Ook heeft de FBI heeft een onderzoek naar het collectief ingesteld. Toch zou dat niet de reden zijn geweest om te stoppen. „We zijn de media gaan vervelen en we zijn onszelf gaan vervelen”, aldus de hacker via Skype. „Misschien stop ik wel helemaal met het hacken. Ik heb nog geen beslissing genomen.”

LulzSec viel de websites naar eigen zeggen aan om de zwaktes ervan bloot te leggen. Het collectief deed dat ook voor „the lulz”, oftewel de lol, in internetjargon. Volgens veiligheidsexpert Mitnick heeft de groep ook andere hackers geïnspireerd.

Om zijn offensief spectaculair af te sluiten gaf LulzSec zaterdag documenten vrij met inloggegevens voor bedrijfsservers en gameswebsites. Het collectief beschikt naar eigen zeggen nog over ten minste vijf gigabyte aan documenten van de Amerikaanse regering. De hackers willen deze documenten de komende drie weken vrijgeven.

LulzSec trok in de afgelopen maanden vooral ook de aandacht omdat het via Twitter met de buitenwereld communiceerde – ongebruikelijk voor hackers. (AP)