Auteurs in actie voor lijkenhuis

Misdaadauteurs springen in de bres voor de universiteit van Dundee, die een nieuw mortuarium nodig heeft.

Een groep misdaadschrijvers, onder wie Val McDermid, Lee Child, Patricia Cornwell en Nicci French, spant zich in voor een nieuw lijkenhuis in het Schotse Dundee. Er is nog een miljoen pond nodig. Sue Black, het hoofd van het vooraanstaande forensisch laboratorium van de universiteit van Dundee, klopte aan bij de thrillerschrijvers, die haar vaak raadplegen voor gruwelijke details voor hun boeken, en met wie ze goed bevriend is geraakt. De campagne heet Million for a morgue – every body has a story that must be told. Donateurs kunnen stemmen op een auteur. Het nieuwe lijkenhuis wordt te zijner tijd genoemd naar de schrijver met de meeste stemmen. Sue Black souffleerde met haar kennis al tal van misdaadauteurs die nu graag iets terugdoen, zo schrijft de Britse krant The Guardian. „Toen ik het hoorde dacht ik: dit is een kans voor misdaadauteurs om de samenleving iets terug te geven,” aldus misdaadschrijver Tess Gerritsen, die Black raadpleegde voor details over het opgraven van een 200 jaar oud lichaam. Ook andere schrijvers prijzen de onmisbare input van Black voor detailbeschrijvingen van ontbindende lichamen, gemutileerde kinderen, in elkaar geslagen prostituees en anderszins gemartelde vrouwen in hun werk. (NRC)