Ahmadinejad is behekst

In Iran groeit de kritiek op de getrouwen rondom president Ahmadinejad.

Zij zouden zich illegaal verrijken en de macht van geestelijken willen breken.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad raakt wegens een aantal controversiële adviseurs steeds meer geïsoleerd, maar negeert vooralsnog alle oproepen om de banden met hen te verbreken. „We gaan door met meer vastberadenheid”, was Ahmadinejads antwoord op toenemende klachten over zijn adviseurs, zoals Afandiar Rahim Mashaei, wiens zoon met de dochter van de president is getrouwd.

Een groeiend leger critici zegt dat Mashaei de president heeft behekst, Ahmadinejads team, zeggen zij, zou er op uit zijn de macht van de geestelijken te breken. Verschillende medewerkers van Mashaei zijn in de afgelopen weken al opgepakt op beschuldiging van tovenarij.

Dezelfde geestelijken en commandanten die Ahmadinejad tot twee keer toe hielpen president te worden, zeggen nu dat hij zijn team moet ontslaan. „Dit is de gevaarlijkste stroming in de geschiedenis van de shi’itische islam”, zei Mojtaba Zolnour, een geestelijke die is verbonden aan de revolutionaire garde, onlangs in een donderpreek over Ahmadinejads team. Volgens een andere invloedrijke geestelijke, ayatollah Mohammad Taghi Mesbah Yazdi, zijn de adviseurs „afval” en „vuil”. Iraanse staatsmedia schrijven nu openlijk dat de mannen rondom Ahmadinejad omgaan met tovenaars, privébanken hebben geopend, land stelen en overheidsgeld in hun zakken steken.

Volgens Iraanse politici en analisten heeft de president te horen gekregen dat hij in het ergste geval zelfs kan hij worden afgezet. „De politieke kosten voor zo’n procedure zullen hoog zijn”, zegt Amir Mohebbian, een analist die ooit de ideeën van Ahmadinejad deelde maar nu kritiek heeft. „Maar twijfel niet. Als onze leider vindt dat de president moet vertrekken, dan gaat hij.”

Vorige week werd Ahmadinejads kandidaat voor de positie van minister van Sport afgewezen door het parlement. Tevens moest een invloedrijk lid van zijn kring van adviseurs zijn nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken afzeggen nadat volksvertegenwoordigers hadden gedreigd de minister van Buitenlandse Zaken af te zetten.

De groep getrouwen wordt steeds kleiner nu Ahmadinejad ook heeft gebroken met vrijwel al zijn naaste familieleden, vrienden en vertrouwelingen. Zijn broer en schoonzoon hebben zich publiekelijk van hem afgekeerd en een hele batterij van voormalige ministers, adviseurs en vrienden beklagen zich nu over het kleine groepje mensen waar Ahmadinejad zich mee omringt. Vanuit het presidentiële complex aan de Pastorstraat helpen de adviseurs al jaren Ahmadinejads beleid te bepalen. Ze hebben niet alleen politieke ideeën, maar ook religieuze. Zo verspreiden ze het idee dat een soort shi’itische messias de wereld komt redden en dat dit ieder moment kan gebeuren.

„In 2005, toen hij presidentskandidaat wilde worden had hij steun van goede mensen, die niet corrupt waren”, zegt Reza Golpour, een schrijver, activist en ferm aanhanger van Opperste Leider Khamenei. „Maar deze figuren hebben een soort stille staatsgreep georganiseerd. De president is volledig in hun ban.”

Maar analist Mohebbian zegt dat het verkeerd is om onderscheid te maken tussen Ahmadinejad en zijn adviseurs. „Vergis je niet”, zegt hij. „Ahmadinejad neemt de beslissingen. De adviseurs volgen hem.”

    • Thomas Erdbrink