Aantal diabetespatiënten stijgt snel

Het aantal volwassenen met suikerziekte in de wereld is gestegen tot bijna 350 miljoen. Dat blijkt uit een grote internationale studie die online is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. In 1980 waren er nog 153 miljoen mensen met diabetes. De groei doet zich voor in alle gebieden ter wereld, aldus de onderzoekers.

„Het is waarschijnlijk dat deze trend zich zal voortzetten”, zegt hoogleraar Majid Ezzati van het Imperial College in Londen, leider van het onderzoek. „Het aantal patiënten zal alleen al groeien omdat de wereldbevolking groeit.”

De stijging wordt voor 70 procent geweten aan de veroudering van de wereldbevolking (naarmate iemand ouder wordt, is de kans op diabetes groter). Maar ook jongeren krijgen steeds vaker diabetes, een fenomeen dat volgens de onderzoekers verband houdt met overgewicht.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed in bedwang houden, waardoor schade kan ontstaan aan nieren, zenuwen en netvlies. Het verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven wereldwijd 3 miljoen mensen aan de gevolgen van diabetes. Het aantal suikerzieken is het sterkst toegenomen op eilanden in de Stille Oceaan. Op de Marshall Eilanden heeft eenderde van de vrouwen en een kwart van de mannen suikerziekte. Ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de VS is de ziekte sterk toegenomen, gelijk oplopend met de toename van overgewicht.

Ezzati heeft geen verklaring waarom Nederland en andere landen in West-Europa, zoals Oostenrijk en Frankrijk, onder het mondiale gemiddelde zitten. „Er kunnen verschillen zitten in de voedselkwaliteit; volkorenproducten lijken beter te zijn voor de gezondheid.”