5 redenen om uit te gaan

Zanger E. van Eels Eels is de Amerikaanse band rondom zanger/liedjesschrijver Marc Everett (artiestennaam: E). De nummers variëren van rustige pop tot stevige rock, met invloeden van blues en altijd de karakteristieke Wurlitzerpiano. Maar het meest opvallend blijven toch de melancholieke, vaak in-droevige teksten van frontman E. In het voorprogramma staat Jesca Hoop.
Zanger E. van Eels Eels is de Amerikaanse band rondom zanger/liedjesschrijver Marc Everett (artiestennaam: E). De nummers variëren van rustige pop tot stevige rock, met invloeden van blues en altijd de karakteristieke Wurlitzerpiano. Maar het meest opvallend blijven toch de melancholieke, vaak in-droevige teksten van frontman E. In het voorprogramma staat Jesca Hoop.

1 protest

Mars der beschaving

Den Haag: Malieveld. Tijd: 13.00 u. www.marsderbeschaving.nl

Afgelopen nacht liepen boze kunstenaars en kunstliefhebbers van Rotterdam naar Den Haag om te protesteren tegen de kunstbezuinigingen van het kabinet Rutte. Vandaag gaat de actie door op het Haagse Malieveld. Onder anderen Daan Schuurmans, Loes Luca, Joep van Lieshout, en Ramsey Nasr spreken zich uit. Er is muziek van trompettisten en percussionisten.

2 theater

Het Eenzame Westen

Amsterdam: Theater Bellevue. Tijd: 19 uur. Kaarten: 13 euro. www.its.nl

Voor het jaarlijkse theaterschoolfestival ITs maken vierdejaars studenten regie van de Toneelacademie Maastricht het toneelstuk Het Eenzame Westen. In het verlaten dorp Leenane heerst werkloosheid, zet niemand een voet in de kerk en zijn moorden in huiselijke kring aan de orde van de dag. Nonnen worden beschimpt en hondenoren zijn niet veilig voor de schaar. Een donkere satire over samen eenzaam zijn.

3 muziek

House of Pain

Groningen: Oosterpoort, kleine zaal. Tijd: 20.30 u. Kaarten: 32,50 euro. www.de-oosterpoort.nl

Deze Iers-Amerikaanse hiphopgroep bestaat uit de rappers Everlast, Danny Boy en dj Lethal. Begin jaren negentig scoorden ze een hit met de single ‘Jump Around’ en toerden vervolgens succesvol de wereld over. Na drie albums besloot frontman Everlast solo te gaan. Veertien jaar later vindt de rapgroep het tijd voor een reünie: ze komen dit jaar met een nieuw album en tredenweer op, zo ook in de Oosterpoort. Het voorprogramma wordt verzorgd door Mr. Polska

4 tentoonstelling

Han Nefkens – 10 jaar mecenas.

Rotterdam: Museum Boijmans Van Beuningen. www.boijmans.nl

„Geven is een van de meest onderschatte waarden in de maatschappij”, aldus schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens. In 2000 begon hij met het verzamelen van hedendaagse kunst die hij onderbracht in de H+F Collection. Een groot deel daarvan is nu te zien in het Boijmans Van Beuningen. Verder antwoord op de vragen: Wat houdt een mecenaat in? En hoe word je mecenas?

5 muziek

Eels

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30 u. Kaarten: 32,50 euro. www.paradiso.nl

Eels is de Amerikaanse band rondom zanger/liedjesschrijver Marc Everett (artiestennaam: E). De nummers variëren van rustige pop tot stevige rock, met invloeden van blues en altijd de karakteristieke Wurlitzerpiano. Maar het meest opvallend blijven toch de melancholieke, vaak in-droevige teksten van frontman E. In het voorprogramma staat Jesca Hoop.