0001010 = Ja, ik wil

Ergens was ik er vanuit gegaan dat New York – Broadway, kunstenaars, hipsters, BFF’s van Sex & the City-vrouwen, tweeverdienende yuppen in Soho en malle hoedjes – een van de staten was die het homohuwelijk allang erkende. Toch was het pas afgelopen vrijdagnacht zover: de homohuwelijkswet behaalde eindelijk een meerderheid en een feestvierend Empire State

Ergens was ik er vanuit gegaan dat New York – Broadway, kunstenaars, hipsters, BFF’s van Sex & the City-vrouwen, tweeverdienende yuppen in Soho en malle hoedjes – een van de staten was die het homohuwelijk allang erkende.

Toch was het pas afgelopen vrijdagnacht zover: de homohuwelijkswet behaalde eindelijk een meerderheid en een feestvierend Empire State Building gaf licht in de kleuren van de regenboog.

Het debat over de wet duurde lang en zat vol vreemde uitspraken. Zo werd de Republikeinse senator Roy MacDonald de held van de homo-gemeenschap toen hij zijn ‘aye’-stem onderbouwde met: „You get to the point where everything isn’t black and white, good and bad, and you try to do the right thing. You might not like that. Well, fuck it, I don’t care what you think. I’m trying to do the right thing.” De joodse politicus Dov Hikind probeerde op zijn beurt te bewijzen hoe totaal geflipt homosupporters zijn door een foto van Lady Gaga te tonen waar ze een telefoon als hoedje draagt.

De opvallendste uitspraak kwam echter van de rooms-katholieke kardinaal Egan, die voorspelde dat een acceptatie van het homohuwelijk er in de toekomst voor zal zorgen dat ook mensen en huisdieren mogen trouwen.

Het huwelijk op de manier die kardinaal Egan graag zou zien, als een members only-activiteit met hem als doorbitch, lijkt mij geen lang leven beschoren. Het huwelijk van de toekomst is een liefdesverklaring, een ‘ja, ik wil mijn leven lang met jou op de bank zitten, mijn haar kort knippen en stiekem liever naar Seinfeld kijken dan met jou zoenen, en dat het vervolgens nog steeds goed is – omdat we van elkaar houden.’ Wat zal de werkelijke volgende stap in het huwelijk zijn?

Een golf aan bruiloften tussen mensen en hun geliefde paard of axelotl, lijkt me niet waarschijnlijk. Hoewel er altijd personen zullen zijn die dieren boven mensen verkiezen, omdat zij ‘nooit oordelen’, ‘altijd luisteren’ en ‘nooit ’s nachts naar de buurvrouw glipten als ze zeiden dat ze sigaretten gingen halen’, hoor ik niet vaak dat deze band in de echt verzegeld moet worden – blijkbaar is af en toe een praatje en een uitgedeeld hondensnoepje genoeg.

Nee, de echte volgende stap in huwelijksgelijkheid zal zijn: robots. Over tientallen jaren worden de straten overspoeld met demonstranten die eisen dat hun liefde voor de organisch uitgedaagden wordt erkend.

Ook deze stellen zoeken een relatie die legaal is en mag bestaan, voor zolang als ze leven/nog niet aan metaalmoeheid of hardnekkige virussen ten onder gaan. Schrijnende gevallen, zoals Benjamin en Leila Cleaning Lady XL 67.9, die al jaren in het geheim liefdevol samenwonen, zullen breed worden uitgemeten in de media. ‘Hun harten zijn van silicium, maar hun gevoelens niet’ schreeuwen de laserprotestborden, en: ‘0001010 = ja, ik wil’.

Liefde. Voor iedereen.

    • Renske de Greef