Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vier jaar na uitspraak hof haalt Israël omstreden barrière neer

Een Palestijn schopt een traangasgranaat weg afgelopen vrijdag bij Bilin. Foto Reuters / Mohamad Torokman

Het Israëlische leger is vandaag begonnen met het neerhalen van een omstreden scheidingsbarrière bij het plaatsje Bilin op de Westelijke Jordaanoever. Bilin werd het symbool van het Palestijnse verzet tegen de omheining.

Het neerhalen van de barrière begon vanochtend, maar dat was wel vier jaar nadat het Israëlische Hooggerechtshof had bepaald dat hij moest worden afgebroken. Het hof vond dat de afscheiding er niet voor zorgde dat de nabijgelegen Israëlische nederzetting Modiin Illit beschermd werd.

Israël bouwde de scheidingsbarrière in 2002 om Palestijnse aanvallers buiten de deur te houden. De omheining loopt echter over de Westelijke Jordaanoever en volgens critici is dat bewust gedaan om de Palestijnen land af te nemen dat zij claimen voor hun eigen staat. Door de verplaatsing van de afscheiding krijgen de Palestijnen zo’n 55 hectare terug.

Inwoners van Bilin raakten door de barrière de helft van hun grond kwijt. Vier jaar lang hebben ze wekelijks op vrijdag gedemonstreerd. Regelmatig liepen de betogingen uit op rellen tussen Israëlische militairen en de dorpsbewoners, Palestijnse, Israëlische en buitenlandse actievoerders.