Verjaardagscadeau

Gisteren werd in Moskou de boomlange oligarch Michail Prochorov officieel aangesteld als partijleider van Rechtse Zaak, een door het Kremlin in 2008 in het leven geroepen partij, ontstaan uit een fusie van drie noodlijdende kleine partijen. Rechtse Zaak komt op voor de belangen van het zakenleven en het is de bedoeling dat een machtig iemand als Prochorov die als geen ander gaat verdedigen om Rusland eindelijk in de vaart der modernisering te kunnen opstoten.

Waarom Prochorov - die als een van Ruslands belangrijkste industriëlen een hels druk leven leidt - dit doet, was me aanvankelijk een raadsel. Hij zou bijvoorbeeld door Poetin onder druk kunnen zijn gezet - onder het mom van ‘je doet dit of je gaat Chodorkovski achterna. Voor die druk zwichtte onlangs oligarch en Kremlin-criticus Alexander Lebedev, die zich onlangs tot veler verbijstering bij Poetins Nationaal Front aansloot.

Maar je kunt ook denken dat als je op zijn leeftijd alles al hebt, je besluit om je nu eindelijk maar eens op de politiek te storten. Chodorkovski had tenslotte vergelijkbare plannen, maar die vergat dat hij voor het realiseren daarvan eerst toestemming van Poetin nodig had. En je zou kunnen zeggen dat Prochorov die wel heeft.

In zijn speech van gisteren bleek Prochorov veel zelfstandiger te opereren dan ik had verwacht. Het meest opvallend was dat hij zei dat zowel  Michail Chodorkovski, die vandaag in een strafkamp in Karelië zijn verjaardag viert, als diens zakenpartner Platon Lebedev onschuldig zijn en dat er geen enkele reden is om hen gevangen te houden. Een mooier verjaardagscadeau kon Chodorkovski zich niet wensen.

Op het partijcongres liet Prochorov zich ook nog van een andere kant zien. Zo zei hij over de oppositie: ,,Ik stel voor om het woord ‘oppositie’ uit ons lexicon te schrappen. Het doet denken aan marginale groepen, die het contact met de realiteit hebben verloren. Er moeten op  zijn minst twee  partijen van de macht  zijn .”

In de gaten houden dus, die Prochorov. Het zou heel goed kunnen dat hij straks onder president Poetin ‘s lands nieuwe premier wordt, in een coalitieregering van zijn eigen partij met Poetins Verenigd Rusland.

 

 

 

    • Michel Krielaars