‘Talibaan zet achtjarig meisje in bij zelfmoordaanslag Uruzgan’

An Afghan girl looks at Canadian and American army soldiers attached to 1st Battalion, 22nd royal regiment on patrol in the Panjwai district of Kandahar province in southern Afghanistan June 26, 2011. Canada is winding up combat operations in Afghanistan and all combat troops will leave by the end of July, after nearly ten years fighting in Afghanistan. U.S. President Barack Obama also said on June 22 he would pull 10,000 troops from Afghanistan by year's end, followed by about 23,000 more by the end of next summer and a steady withdrawal of remaining troops after that. REUTERS/Baz Ratner
An Afghan girl looks at Canadian and American army soldiers attached to 1st Battalion, 22nd royal regiment on patrol in the Panjwai district of Kandahar province in southern Afghanistan June 26, 2011. Canada is winding up combat operations in Afghanistan and all combat troops will leave by the end of July, after nearly ten years fighting in Afghanistan. U.S. President Barack Obama also said on June 22 he would pull 10,000 troops from Afghanistan by year's end, followed by about 23,000 more by the end of next summer and a steady withdrawal of remaining troops after that. REUTERS/Baz Ratner De Talibaan zette volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een achtjarig meisje in voor een zelfmoordaanslag in Uruzgan. Op deze foto is een meisje in Kandahar te zien met op de achtergrond Canadese en Amerikaanse soldaten. Foto Reuters / Baz Ratner

Een achtjarig Afghaanse meisje is door de Talibaan gebruikt om een zelfmoordaanslag te plegen op een politiepost in Uruzgan.

Dat laat het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. Het meisje kreeg de bomtas van Talibaanstrijders die haar opdroegen de politiepost te benaderen. Toen zij dichtbij genoeg was, lieten de militanten de tas van een afstand ontploffen.

Hoewel de Talibaan eerder vrouwen rekruteerde voor zelfmoordaanslagen, is het gebruik van kinderen bij dergelijke aanslagen tot nu toe achterwege gebleven. In mei hield de Afghaanse politie vier jongens aan die in Pakistaan gerekruteerd waren voor zelfmoordaanslagen. De jongens waren nog geen 13 jaar. Een van hen was wijsgemaakt dat hij een aanslag zou overleven. De Talibaan ontkent echter kinderen in te zetten bij zelfmoordaanslagen.

NAVO-soldaten omgekomen door aanslagen

Vandaag zijn twee Spaanse NAVO-soldaten omgekomen bij een bomaanslag in het westen van Afghanistan. De afgelopen twee dagen kwamen in totaal vier NAVO-soldaten om bij aanslagen.

Gisteren ontplofte ook een autobom bij een ziekenhuis in de provincie Logar, ten zuiden van hoofdstad Kabul. De aanslag kostte aan minstens twintig mensen het leven.

Lente-offensief Talibaan en terugtrekking NAVO-troepen

Het aantal militaire -en burgersslachtoffers bij aanslagen bereikte vorig jaar een recordhoogte, 2010 was daarmee het meest gewelddadige jaar sinds de val van de Talibaan in 2001. Dit jaar lijkt het geweld dezelfde trend te volgen.

De komende maanden neemt de Afghaanse regering de verantwoordelijkheid over van NAVO-troepen voor het handhaven van orde en veiligheid in zeven gebieden van het land. Bovendien zullen onder andere de Verenigde Staten in juli beginnen met het terugtrekken van troepen uit het land. Critici waarschuwen dat dit te vroeg is gezien de fragiele veiligheidssituatie in Afghanistan.

Lees hier meer over Afghanistan.