Somalië laat zes voor geldsmokkel veroordeelde westerlingen vrij

Somali coastguards patrol the Indian Ocean waters near the capital Mogadishu in this December 6, 2009 file photo. Pirate activity has risen steadily. The first three months of 2011 were the worst on record, the EU says, with 77 attacks and hijackings -- up from only 36 in the same period of 2010. The pirates have started using hijacked vessels -- including giant tankers the size of skyscrapers -- as mother ships, so they can operate throughout the stormy monsoon season and far further out to sea than before. The worsening situation, say experts, has made it almost inevitable that today's merchant ships will buy in their own armed protection. To match Special Report SOMALIA/PIRACY-FIGHTBACK REUTERS/Feisal Omar Soamlische kustwacht patrouilleert langs de kust, 6 december 2009. Foto REUTERS / Feisal Omar

Somalië laat zes buitenlanders vrij die allen minstens tien jaar gevangenisstraf waren opgelegd omdat ze miljoenen euro’s aan losgeld voor piraten het land in hadden gesmokkeld.

Dat maakte een woordvoerder van de regering vanmiddag bekend, meldt persbureau AP. De Somalische president Sharif Ahmed verleende de drie Britten, een Amerikaan en twee Kenianen gratie nadat hun rechtszaken waren afgehandeld. Een week geleden was al duidelijk dat de veroordeelde buitenlanders waarschijnlijk niet hun straf hoefden uit te zitten.

Vorige maand werden de mannen in hoofdstad Mogadishu gearresteerd nadat er in twee vliegtuigen geld was gevonden. Het zestal kreeg straffen tussen de tien en vijftien jaar cel opgelegd en moesten ongeveer tienduizend euro als boete voor de smokkel betalen. Inmiddels zijn de zes buitenlanders op het vliegtuig gezet naar Kenia.

Piraten ontvangen al jaren miljoenen aan losgeld

Somalische piraten hebben in de afgelopen jaren al miljoenen dollars aan losgeld opgestreken, maar dit is de eerste keer dat westerlingen straf kregen voor hun rol hierin. Het gemiddelde bedrag aan losgeld ligt rond de vijf miljoen dollar. Vaak wordt het geld vanuit vliegtuigen boven gekaapte schepen losgelaten.

Vorig jaar vonden er 142 aanvallen van piraten plaats op internationale schepen. Bijna zeventig procent daarvan vonden plaats voor de Somalische kust. Het jaar daarvoor werden er nog 35 aanvallen gerapporteerd.

Nederland betrokken bij bestrijden piraterij

Nederland werkt in internationaal verband samen om piraterij voor de Somalische kust te bestrijden. Eind mei maakte ons land bekend dat het samen met België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Luxemburg de piraterij in de Somalische wateren harder willen aanpakken.

Begin april hield het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp zestien piraten aan bij de bevrijding van een gekaapt Iraans vissersschip.

    • Hans Klis