Recent zeer actieve hackersgroep LulzSec heft zichzelf op

Hackerscollectief LulzSec houdt er om onduidelijke redenen mee op. De organisatie, die de afgelopen twee maanden een spoor van gehackte websites achterliet, kondigde het besluit gisteren aan op Twitter. De reden voor het ontbinden van het collectief heeft mogelijk te maken met de onderzoeken van de autoriteiten naar LulzSec.

LulzSec heeft de afgelopen tijd de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op onder meer de CIA, de Amerikaanse Senaat en grote entertainmentbedrijven als Sony. Volgens Kevin Mitnick, voormalig hacker en consultant op het gebied van computerveiligheid, heeft de groep waarschijnlijk besloten te stoppen omdat de kans dat een van heen gepakt zou worden steeds verder toeneemt, meldt Novum.

LulzSec heeft andere organisaties volgens Mitnick geïnspireerd. Hij verwacht dan ook dat de aanvallen de komende tijd doorgaan. Om de actie op een explosieve manier af te sluiten gaf LulzSec gisteren documenten vrij met inloggegevens die vermoedelijk van bedrijfsservers en spelletjeswebsites zijn gehaald.

LulzSec koos er voor de publiciteit op te zoeken en de dialoog aan te gaan via Twitter, een ongebruikelijke strategie voor hackers. Deskundigen menen dat het collectief bestaat uit leden van Anonymous. Die groep, een grotere en losser georganiseerd collectief, probeert hackers te verenigen om aanvallen te plegen op doelwitten die zij als immoreel beschouwen, zoals regimes in het Midden-Oosten of tegenstanders van Wikileaks.

    • Jules Seegers