Panenka-penalty 35 jaar: tien van de betere exemplaren

http://youtu.be/aWzn_zIlT_w

Antonin Panenka speelde niet bij een grote club maar hij is wel wereldberoemd. In de EK-finale van 1976, onder immense druk, voerde hij de Panenka-penalty uit om Tsjecho-Slowakije de Europese titel te schenken. Ten koste van toenmalig wereldkampioen West-Duitsland.

De uitvoering was tot dan toe ongekend en een Franse journalist bestempelde Panenka erom als “poëet”. De bal moet in het dak van het doel verdwijnen en voordien eigenlijk nog even flirten met de deklat. Lastig, zo blijkt uit bovenstaande compilatie. Pirlo, Zidane (WK-finale) en Totti konden het. Deze week vierde de sublieme strafschop zijn 35e verjaardag.

“Nobody had ever taken a penalty like that before. I came up with the idea because I used to practice penalties after training at Bohemians with our goalkeeper Zdenek Hruska. To make it interesting, we used to wager a beer or a bar of chocolate on each penalty. Unfortunately, because he was such a good keeper, I ended up losing money as he kept saving more shots than I could score.

As a result I ended up lying awake at night thinking about how I could get the upper hand. I eventually realised that the goalkeeper always waits until just before the last moment to try and anticipate where the ball is going and dives just before it’s kicked so he can reach the shot in time. I decided that it was probably easier to score by feinting to shoot and then just gently tapping the ball into the middle of the goal. In this way the keeper had always dived by the time the ball was kicked and had no chance of recovering in time to save the shot.” - Antonin Panenka

Panenka begon er twee jaar voor de EK-finale mee te oefenen. Eerst in wat vriendschappelijke potjes, daarna in de Tsjecho-Slowaakse competitie. Toen dat goed bleek te gaan, nam hij zich voor de trap op een wereldtoneel uit te voeren.

“I tried it out on the training ground and it worked like a charm. The only problem was that I started getting a lot fatter because I won back all those beers and chocolates.”

    • Jules Seegers