Oud-doelman Jan van Beveren overleden

Jan van Beveren. Foto Youtube

Oud-doelman Jan van Beveren is op 63-jarige leeftijd in zijn woonplaats Houston overleden. Dat bevestigt de KNVB. Hij keepte bij onder meer Sparta en PSV en verdedigde 32 keer het doel van het Nederlands elftal.

Zijn grootste successen boekte Van Beveren bij PSV. Met de Eindhovense club won hij in 1978 de UEFA Cup door in de finale van Bastia te winnen. Ook pakte hij drie keer de landstitel en twee keer de KNVB beker.

http://youtu.be/bLrHHAWUaj0

Vervolgens vertrok Van Beveren naar de Verenigde Staten om voor achtereenvolgens Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks te spelen. Na zijn carrière, die eindigde in 1985, bleef hij in de VS wonen.

Van Beveren kwam tot 32 interlands, waarvan twaalf in zijn Sparta-periode. Hij werd echter nooit geselecteerd voor een EK of WK. Dit kwam mede door een conflict met de Ajacieden Johan Cruijff en Johan Neeskens. Uiteindelijk besloot hij om zich daardoor niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal.

PSV meldt op de clubsite diep bedroefd te zijn door het heengaan van een clubicoon. Van Beveren was eind 2008 bij een reünie van het team dat in 1978 de UEFA Cup won voor het laatst te gast in het Philips Stadion. Op het Kasteel van Sparta heeft de geboren Amsterdammer een plaats gekregen in een eregalerij met de beste spelers uit de clubhistorie, meldt persbureau Novum.

Op de website van mediajournalist Herbert Blankesteijn van NRC Handelsblad is het interlanddebuut van Jan van Beveren in de wedstrijd tegen Rusland in 1967 te zien.