Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Mubarak lijdt aan kanker? Egyptisch ministerie weet van niets

Egyptische spotprent waarop Mubarak wordt afgebeeld in een ziekenhuisbed begeleid met de tekst "Ik ben gelukkig, ik lig comfortabel". Foto AFP / Pedro Costa

Het Egyptische ministerie van gezondheid zegt niet over officiële documentatie te beschikken die bewijst dat Hosni Mubarak aan kanker lijdt. Vorige week beweerde de advocaat van de in februari afgetreden oud-president dat deze maagkanker heeft.

Proces tegen Mubarak gepland voor 3 augustus

Diverse Egyptische dagbladen citeren vandaag plaatsvervangend minister Abdel-Hamid Abaza. “Het ministerie heeft geen wetenschappelijk document dat bevestigt dat de voormalig president aan kanker lijdt.” Het ministerie was vandaag niet bereikbaar voor commentaar, meldt persbureau AP.

Mubaraks rechtszaak staat gepland voor 3 augustus. Hij wordt vervolgd voor het doden van demonstranten en machtsmisbruik. Sinds 11 februari, toen hij aftrad na een volksopstand, is hij niet meer in het openbaar gezien. In april werd een opgenomen verklaring gepubliceerd waarin hij de aantijgingen ontkent.

‘Duitsers komen oud-president onderzoeken’

Mubarak ligt in een ziekenhuis in een kustoord aan de Rode Zee. Hij zou hartproblemen hebben gekregen tijdens een verhoor in april. Dagblad Al Masry Al Youm zegt dat een Duits medisch team hem vandaag zal onderzoeken. Vorig jaar werd Mubarak in Duitsland geholpen aan zijn galblaas.

Westerse geheime diensten repten een jaar geleden over kanker bij Mubarak, meldt AP. Maar sommige Egyptenaren denken volgens het persbureau dat de diverse ziektes toegeschreven aan Mubarak tactische zetten van het machthebbende leger zijn. Op die manier moet Mubarak, zelf een gelauwerd luchtmachtofficier, een vernederende rechtszaak bespaard worden.