‘Mediaoptreden Jemenitische president Saleh binnen 48 uur’

Ondanks Salehs vertrek, is hij niet afgetreden. Demonstraties zijn dan ook gewoon doorgegaan, net als het gewelddadig neerslaan ervan en dodelijk geweervuur van ordetroepen bij begrafenisoptochten. Gisteren werd onder meer de hoofdstad Sanaa weer massaal geprotesteerd. Foto AP / Hani Mohammed

Ali Abdullah Saleh zal “binnen de komende 48 uur” een mediaoptreden verzorgen. Dat beweert de persvoorlichter van de Jemenitische president.

“De president zal binnen nu en twee dagen verschijnen. Dit ondanks onze vrees dat de brandwonden op zijn gelaat en andere lichaamsdelen een obstakel zullen vormen. Zijn optreden zal dan ook niet zijn wat de media ervan verachten”, aldus Ahmed al-Sufi volgens Reuters, dat tevens meldt een bron te hebben die beweert dat Saleh wil terugkeren naar Jemen “om de macht over te dragen”.

Saleh zag zichzelf eerder deze maand gedwongen Jemen te verlaten nadat hij bij een raketaanval op zijn paleis gewond raakte. Hij vertrok naar Saoedie-Arabië waar hij aan zijn verwondingen werd geholpen. Sindsdien verschenen uiteenlopende berichten over zijn gezondheid en eventuele terugkeer naar Jemen.

Saleh is al bijna 33 jaar aan de macht. Sinds februari ligt hij zwaar onder vuur. Deelnemers aan massale betogingen eisen zijn aftreden. Tienduizenden Jemenieten zijn vandaag weer in de grootste steden van Jemen de straat opgegaan. Ze eisen nu ook dat de zoon Saleh, Ahmed Saleh en een aantal handlangers het land verlaten.

De 42-jarige Ahmed Saleh voert het bevel over de Republikeinse Garde. De legereenheid speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het regime van Saleh. De broer van Ahmed, Khaled, is een eveneens een bevelhebber in het leger.