Mars der Beschaving begonnen in Rotterdam

Een kleine duizend mensen is vanavond om 20.00 in Rotterdam begonnen aan de Mars der Beschaving. Zij protesteren tegen de kabinetsbezuinigingen op cultuur.

Onder andere regisseurs Pierre Audi en Johan Simons en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr lopen mee. Vannacht om drie uur zullen de betogers Den Haag bereiken. Deelnemers kunnen in verschillende theaters in Den Haag overnachten.

Mars der Beschaving keert zich ook tegen ‘wanbeleid’ kabinet

Een woordvoerder laat tegenover persbureau Novum weten dat de organisatie verwacht dat zo’n zevenhonderd betogers zullen slapen in Den Haag, om daar maandag aan te haken bij het debat in de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen van het kabinet. Morgenmiddag vindt er op het Malieveld nog een manifestatie plaats.

Voorafgaand aan de Mars spraken vanochtend vooraanstaande Nederlanders in Museum Boijmans Van Beuningen zich uit tegen de voorgenomen cultuurbezuiniging van 200 miljoen per jaar vanaf 2013. Nu wordt er nog zo’n 900 miljoen euro aan subsidies gegeven door de overheid. Veel instellingen verliezen een kwart of meer van hun subsidie, sommige dreigen alles kwijt te raken. De Mars der Beschaving keert zich ook tegen het ‘wanbeleid van dit kabinet op alle fronten’, zoals op het gebied van onderwijs, zorg en milieu.

De NOS sprak met Melle Kromhout, één van de organisatoren van de Mars der Beschaving.

De Mars der Beschaving is live te beluisteren via de VPRO en op Twitter.